funckja
MADZIAK: hej, mam takie zadanko funkcja f(x)= x
2−4x jest rosnąca w przdziale
i obliczyłam sobie delte p i q i p wyszło mi 2 a q= −4 narysowałam sobie to i nie bardzo wiem
na co mam patrzyc oś x czy oś y? bardzo proszeo pmoc
30 mar 20:47
Dominik: narysuj szkic tej funkcji. w ktorym miejscu funkcja przestaje malec, a zaczyna rosnac?
30 mar 20:48
MADZIAK:

kurde nie umiem sie tym obsłuhiwać
30 mar 20:51
MADZIAK: aaa rosnie od 2 do plus nieskonczosnosci ! dzieki domn
30 mar 20:52
krystek:
30 mar 20:53
politechniczny : wystarczyło że wyliczysz tylko p nie potrzebnie liczyłaś q
↘(−∞,2>
↗<2,∞)
30 mar 20:53
Dominik: badz mozna bylo rozbic funkcje w ten sposob f(x) = x2 − 4x = x(x − 4) i zauwazyc, ze
wspolrzedna x wierzcholka jest rowno oddalona od obu miejsc zerowych.
30 mar 20:55
jikA:
Szczerze mówiąc to nie trzeba było nic liczyć.
x2 − 4x = x2 − 4x + 4 − 4 = (x − 2)2 − 4
p = 2
q = −4.
30 mar 20:58