matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
maki:
1
Dany jest ciąg geometryczny (a
n
) określony wzorem a
n
=8*(
)
n
−
1
. oblicz dziesiąty
2
wyraz ciągu (a
n
) oraz sumę pięciu początkowych wyrazów tego ciągu .
30 mar 20:31
politechniczny :
skoro masz wzór na n−ty wyraz to co za problem policzyć a
1
0 wystarczy że za n wstawisz 10
1
1
1
a
1
0
=8*(
)
9
=8*
=
2
512
64
teraz wyznacz różnicę q i podstaw do wzoru na sumę
30 mar 20:37