cosinus , sinus
mate: W trójkącie prostokątnym cosinus kata ostrego jest trzy razy większy od sinusa tego samego kata
. oblicz sinus tego kata .
30 mar 20:28
krystek:

Teraz z tw Pitagorasa wyznacz c i podstaw do sinα
30 mar 21:01
+-: wskazówka: narysuj taki trójkąt przyjmując podane miary boków a;b oblicz c, sinus to już tylko
formalność
30 mar 21:01
krystek: a
2+(3a)
2=c
2⇒c
2=10a
2⇒c=a
√10
30 mar 21:10
Eta:
Można też tak :
α −−− kąt ostry
cosα= 3sinα to cos
2α= 9sin
2α
z jedynki trygonometrycznej:
| | 1 | | √10 | |
sin2α+cos2α=1 to 10sin2α=1 ⇒ sinα= |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | |
30 mar 21:13