Prostokąt
Kasia: Czy z prostokąta o wymiarach 2dm i 7,5dm można wyciąć dwa półkola o promieniu długości 20cm?
Odpowiedź uzasadnij.
Nie rozumiem tego zadania
30 mar 20:07
Godzio:

Można coś takiego zrobić ?
30 mar 20:18
Kasia: Tak
30 mar 20:24
Kasia: To jest zadanie aż za 4 punkty. Jak to uzasadnić obliczeniami?
30 mar 20:25
krystek:

Nie można , ponieważ potrzebny jest prostokąt o wym 80 cm na 20 cm
30 mar 21:26
ICSP:

20 + 20 + 20
√3 = 40 + 20
√3 < 40 + 20 * 1,75 = 40 + 35 = 75
Podaj odpowiedź i ładne uzasadnienie tej odpowiedzi
30 mar 21:40
Godzio:
O ! Chodziło o półkola, źle doczytałem
30 mar 21:51
Eta:
√3≈
1,73
30 mar 21:57
Kasia: Czyli można wyciąć dwa półkola o promieniu długości 20 cm, ponieważ zmieszczą się one w
długościach boków tego prostokąta?
30 mar 22:20
Eta:
tak
30 mar 22:25
Kasia: O dziękuję!

A ten bok ma przeciwprostokątną długości 20
√3 ponieważ jest to trójkąt 30,60,90? A więc
krótsza przekątna ma długość a (a=r) a druga przyprostokątna to 2r=2a?
30 mar 22:31
Kasia: Przepraszam pomyliłam się. Jedna przyprostokątna ma długość a=r=20, druga a
√3=20
√3 a
przeciwprostokątna ma 2a=2r=2*20=40?
30 mar 22:42
Godzio:
To, że jest to trójkąt 30,60,90 wnioskujemy po długościach jego boków (na rysunku tego nie
widać, ale te półokręgi są styczne), przekątna jest równa 2r = 40, krótsza przyprostokątna
jest równa 20, więc (bez kątów) z Pitagorasa mamy trzeci bok 20√3
30 mar 22:42
Kasia: Dziękuję
1 kwi 10:19