f
Marian: Wyka że jeżeli a>b>0 to prawdziwa jest nierówność a3 − b3 < 3a2(a−b)
30 mar 19:20
jikA:
Jak byś zapisał a3 − b3?
30 mar 19:23
PuRXUTM: a na pewno dobrze ten zwrot nierówności ?
30 mar 19:26
Eta:
zwrot >
30 mar 19:26
30 mar 19:27
jikA:
Nawet nie zwróciłem uwagi na to dobrze że czuwacie.
30 mar 19:28
Eta:
<
pisanka> dla obu Panów
30 mar 19:31
Marian: Przykład z ksiązki nowej ery zwrot <
30 mar 19:31
jikA:
<pisklak> dla Ciebie Eta.
30 mar 19:33
PuRXUTM: dziękuje dziękuje
30 mar 19:35
Eta:
Dzięki
30 mar 19:36
jikA:
Również dziękuję. Śniegu jest tyle że można pomyśleć że to Boże Narodzenie.
30 mar 19:37
PuRXUTM: no w sumie mogła by być już wiosna
30 mar 19:39
Marian: Konwersacja konwersacją a ja dalej nie wiem co z zadaniem
30 mar 19:40
Eta:
Najlepiej by było......... już po maju
30 mar 19:41
jikA:
Napisałem jak byś rozpisał a3 − b3?
30 mar 19:42
Marian: (a−b)(a2 + ab + b2) ?
30 mar 19:43
PuRXUTM: gut i teraz na jedną stronę i wyciągnij "co się da"
30 mar 19:44
jikA:
A skoro wiesz że a > b to a ≠ b ⇒ a − b ≠ 0 więc podziel stronami przez a − b.
Co wtedy dostaniesz?
30 mar 19:45
Marian: no to mam (a−b)(−2a2 + ab + b2) < 0
30 mar 19:47
Marian: mogę podzielić przez (a−b) bo a>b>0
to wychodzi −2a2 + ab + b2 < 0
30 mar 19:48
Marian: mogę podzielić przez (a−b) bo a>b>0
to wychodzi −2a2 + ab + b2 < 0
30 mar 19:48
Eta:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a>b ⇒ a−b>0 i a>0 i b>0
3a2(a−b)−(a−b)(a2+ab+b2) >0
(a−b)(2a2−ab−b2) = (a−b) *(a−b)*(2a+b)=(a−b)2(2a+b) >0
c.n.u
30 mar 19:49
zombi: Jejciu ładniej wygląda tak:
2a2−ab−b2>0
dlaczego tak jest? bo
a2>b2
oraz
a2>ab dodaj stronami i masz
30 mar 19:51
Eta:
O "jejciu" .........co tu 'ładnego" ?
30 mar 19:53
zombi: Chodziło mi o ten wpis mariana z 19:48, nie lubie jak minus stoi na pierwszym miejscu : <
Dlatego zawsze odwracam.
30 mar 19:56
Eta:
Achh .... myślałam,że to było skierowane do mnie
30 mar 19:57
jikA:
zombi prawie każdy odwraca jak jest minus.
30 mar 20:00
pigor: ... Wykaż, że jeżeli
a>b>0, to prawdziwa jest nierówność a
3−b
3< 3a
2(a−b).
... , widzę, że przegapiłem ten temat, no to może jeszcze ja np. tak :
a3−b3< 3a2(a−b) ⇔ a
3−b
3< 3a
3−3a
2b ⇔ 0< 2a
3+b
3−3a
2b ⇔
⇔ 2a
3−2a
2b+b
3−a
2b>0 ⇔ 2a
2(a−b)+b(a
2−b
2)>0 ⇔
(a−b)(2a2+ab+b2)>0 c.n.w.
30 mar 22:16
Eta:
pigor znów "wyskoczył"
30 mar 22:19
zombi: Ale kolorowo : O
30 mar 22:20
Eta:
Brakuje mi
niebieskiego
30 mar 22:22
Dominik: zglaszam sie
30 mar 22:33
Eta:
Teraz ok
30 mar 22:34
pigor: ...,

przepraszam, droga
Eta, ale tu ...
niebieski mi nie pasował, bo
tu ważne było to co
czerwone, aby z czystym sumieniem napisać 3−y literki c.n.w. ...
30 mar 23:09
Eta:
Ależ ja się nie gniewam

......... żartowałam
30 mar 23:20
pigor: ...no przecież wiem. ...

dobrej nocy
31 mar 00:41
zombi: Ode mnie też dobranoc i wesołego jajka
31 mar 00:43
jikA:
To jak wszyscy idą to i ja idę. Dobranoc. Wesołych Świąt Bożego Nar... znaczy Wielkiej Nocy.
31 mar 00:45