LIczba Eulera - potrzebna pomoc.
pietrek: Jak to rozwiązać i jaki jest wynik ?
30 mar 19:05
Patryk: e
30 mar 19:06
Patryk: ℯ
30 mar 19:06
Patryk: mów ci to coś ?
30 mar 19:06
pietrek: tyle wiem ale dokładnie.
30 mar 19:06
pietrek: Wyszło mi e−15 ale niewiem czy dobrze.
30 mar 19:08
Patryk: postaram się sprawdzic
30 mar 19:08
Patryk: tez mi tak wyszło,powarznie
30 mar 19:10
jikA:
Zdecyduj się czy n czy x?
30 mar 19:10
Patryk: jak coś to zapisze
30 mar 19:10
pietrek: chyba zadna to różnica skoro i tak dąży do nieskończoności
30 mar 19:12
pietrek: oj sorka, nie zauważylem. Fakt, strzeliłem gafę. Przepraszam.
30 mar 19:12
jikA:
Jeżeli wszystko jest x albo n to wynik e−15 jest poprawny.
30 mar 19:16
pietrek: okej, dzięki bardzo

A w tym przykładzie ?:
| | 3x−4 | | x+1 | |
lim x−>&( |
| ) do potęgi |
| |
| | 3x+2 | | 3 | |
30 mar 19:27
Eta:
e−2/3
30 mar 19:30
jikA:
Ile Ci wyszło?
30 mar 19:31
Eta:
Nie widzisz?
30 mar 19:32
pietrek: e−2
30 mar 19:32
pietrek: dobrze ?
30 mar 19:34
jikA:
Jestem już ślepy i nie dowidzę za bardzo.
30 mar 19:34
jikA:
Powinien Ci wyjść wynik taki jaki podała Eta.
30 mar 19:35
pietrek: Ale wydawalo mi sie ze dobrze to rozwiązałem
30 mar 19:38
jikA:
Poszukaj u siebie błędu.
30 mar 19:39
Eta:
| | −6 | | n+1 | |
an=(1+ |
| )3n+2] |
| |
| | 3n+2 | | 3(3n+2) | |
n→
∞ lima
n= (e
−6)
1/9=.........
30 mar 19:39