6 wrz 12:12
Bogdan:
| (8cosα − 7sinα) : cosα | | 8 − 7tgα | |
| = |
| = ...., dokończ |
| (5cosα + 2sinα) : cosα | | 5 + 2tgα | |
6 wrz 12:21
Alka: Trochę nie rozumiem skąd wzięło się to dzielenie przez cosinus
6 wrz 12:35
Bogdan:
| | a | | a | | a*c | | a | | a : c | |
Jeśli jest ułamek |
| , to |
| = |
| oraz |
| = |
| , c ≠ 0. |
| | b | | b | | b*c | | b | | b : c | |
| | sinα | |
Trzeba było tu przypomnieć sobie, że tgα = |
| i skojarzyć ten fakt z treścią |
| | cosα | |
zadania.
6 wrz 12:44
Alka: A można po prostu podstawić tg po przeksztalceniach bez kombinowania z tym dzieleniem?
6 wrz 13:07
♊: Alka − jeśli masz prostrzy sposób to możesz go wykorzystać, ale jakie przekształcenia masz
na myśli?
Moim zdaniem dzielenie to nie jest kombinowanie a bardzo dobra metoda.
6 wrz 13:33