ciąg
Krzychu: Wykaż, że an=Sn+1−Sn
30 mar 18:38
Dominik: nie jest to prawda.
Sn + 1 = a1 + a2 + a3 + ... + an + an + 1
Sn = a1 + a2 + a3 + ... an
odejmujac rownania od siebie otrzymujemy
Sn + 1 − Sn = an + 1
30 mar 18:41
jikA:
Niestety ale to nie jest prawda.
Sn + 1 = a1 + a2 + a3 + ... + an − 1 + an + an + 1
Sn = a1 + a2 + a3 + ... + an − 1 + an
___________________________________−
Sn + 1 − Sn = an + 1
30 mar 18:42
30 mar 18:48
Krzychu: aha juz wiem
30 mar 18:49
Krzychu: odnośnie przykładu b, to jest arytmetyczny tak? bo nie ma napisanego
30 mar 19:03
Krzychu: up
30 mar 19:18
jikA:
Przecież wszystko tam masz napisane.
30 mar 19:21
Krzychu: nie ma napisane, czy jest arytmetyczny, czy nie. Według mnie jest. Prawda?
30 mar 19:25
jikA:
"To co się nie zgadza, to pierwszy wyraz."
30 mar 19:29
jikA:
Trzeba czytać uważnie i ze zrozumieniem. Poza tym jeżeli mamy udowodnić że nie jest
arytmetyczny to raczej nie powinien wyjść arytmetyczny.
30 mar 19:30
Krzychu: bo ten an=4n−16 w ogóle nie pasuje do tej sumy. Z sumy idzie, że a3=−5 a z an idzie, że
a3=−4
30 mar 19:45
jikA:
Z sum też wychodzi −5.
30 mar 19:51
Krzychu: dobra nie jest już wiem
30 mar 19:52
jikA:
Nie −5 tylko −4 przepraszam.
30 mar 19:53