Funkcja-I tak nikt tego nie czyta :)
Licealista_Theosh: Pytanko o
funkcję kwadratową
Niech y=f(m) będzie funkcją określającą wartość iloczynu dwóch różnyc pierwiastków równania
x
2−2x+m
2+4m+1=0 w zależności od parametru m. Podaj dziedzinę funkcji f. Wyznacz pierwiastki
równania tak, aby ich iloczyn był najmniejszy.
Jak to ugryźć
30 mar 18:23
Patryk: Δ>0 ← dziedzina
f(m)=4m+1 ← funkcja
ale nie jestem pewien czy te warunki wystarcza
30 mar 18:25
Patryk: tam brakło m2 f(m)=m2+4m+1
30 mar 18:26
Licealista_Theosh:
Δ>0? a nie może być ≥? Problem tylko z wyznaczeniem najmniejszej wartości iloczynu.
30 mar 18:26
Licealista_Theosh: Jest git, przepisałem jak było w książce.
30 mar 18:27
Patryk: Δ>0 bo pisze ,,dwóch różnych pierwiastków równania ,,
30 mar 18:29
Licealista_Theosh:
Aha. Masz czas? Jak tak to wezmę brudnopis i szybko wyliczę deltę itp. Proszę tylko o
ewentualną korektę.
30 mar 18:30
Patryk: a co do wyznaczenia pierwiastków to należy wyznaczyć pierwiastki równania x2−2x+m2+4m+1
a za m podstawiamy najmniejsza wartosc m2+4m+1w przedziale Δ>0
30 mar 18:31
Patryk: tez postaram się to rozwiązać, wiec napisz jak ci wyszło
30 mar 18:31
Patryk: mam czas pisz
30 mar 18:31
Licealista_Theosh: ok skocze po brudnopis i zaraz napiszę. Mogę napisać wynik czy całe oblizenia?
30 mar 18:32
Patryk: wynik tylko
30 mar 18:32
Licealista_Theosh:
Jeszcze krótkie pytanko odnśnie Δ:
a=1 b=2 c= m2+4m+1?
30 mar 18:35
Patryk: ok ale b=−2
30 mar 18:37
Licealista_Theosh:
maly błąd ale to i tak nie ma znaczenia bo jest b2...
Wyszło mi takie coś. Δ=4−4m2−16m−4>0
I teraz redukuję i obliczam Δm i część wspólną przedziałów gdzie funkcja jest nad osią OX?
30 mar 18:39
Patryk: no tak nie ma znaczenia bo b2
dobrze ci wyszło
redukujesz , i tu nie musisz obliczać Δm , porostu możesz wyciągnąc −4m przed nawias
30 mar 18:41
Licealista_Theosh: Δm=128
teraz obliczam miejsca zerowe m1 i m2 i zapisuję przedział kiedy funkcja jest nad osią OX?
30 mar 18:42
Patryk: powoli dobrze ci ta Δm wyszła ?
30 mar 18:44
Patryk: sprawdz (c=0)
30 mar 18:44
Licealista_Theosh: Jak c=0?
−4m2−16m−4>0
−4m2−16m−8>0
Δm= 256−4(32)>0
Δm=128
√Δm=8√2
30 mar 18:47
Licealista_Theosh: sorka faktycznie c=0
30 mar 18:47
Licealista_Theosh: √Δm=16
m1=0 m2= −4
m∊<−4,0> i w tym przedziale rozpatruję całe zadanie?
30 mar 18:50
jikA:
Po co liczyć Δm skoro Patryk Ci napisał że lepiej wyłączyć czynnik przed nawias?
30 mar 18:51
Licealista_Theosh: Sorka. Tak też można, ale ja zapominam wzory i je sobie utrwalam
30 mar 18:52
Patryk: m∊(−4;0) nawiasy tzw otwarte
30 mar 18:53
Licealista_Theosh: I jak mam dalej robić?
30 mar 18:53
Patryk: bo było > a nie≥
30 mar 18:53
Patryk: teraz obliczasz najmniejsza wartość funkcji f(m)=m2+4m+1 w tym przedziale m∊(−4;0)
30 mar 18:54
Licealista_Theosh: f(−2)=4−8+1=−3 Dlaczego akurat w tej funkcji ?
30 mar 18:57
Patryk: zle napisałem porostu obliczasz Xw
30 mar 18:58
Licealista_Theosh: −2
30 mar 18:59
Patryk: aby ich iloczyn był najmniejszy.a to jest funkcja iloczynu ,najmniejsza wartość ma w
wierzchołku
30 mar 19:00
jikA:
f(m) = (m + 2)2 − 3.
30 mar 19:00
Patryk: ok i to teraz wstawiasz do
x2−2x+m2+4m+1=0 i obliczasz to równanie
30 mar 19:01
Licealista_Theosh: Czyli miejscem zerowym funkcji f musi mi wyjść −2?
30 mar 19:01
Patryk: za m wstawiasz −2 ,to nie znaczy ze −2 jest jego pierwiastkiem
30 mar 19:03
Patryk: jak wstawisz to otrzymasz ładne równie kwadratowe
30 mar 19:03
Licealista_Theosh: Nie ogarniam bo miesz mi się to ci jikA napisał/a −2 podstawiam za m i obliczm x tak?
30 mar 19:04
Patryk: tak
30 mar 19:05
Licealista_Theosh:
x2−2x−3=0
Δ=16
x1=−1
x2=3
30 mar 19:07
Patryk: tez mi tak wyszło,taka jest odpowiedz w książce ?
30 mar 19:08
Licealista_Theosh: Wszystko ok.
30 mar 19:09
Patryk:
30 mar 19:11