prawdopodobienstwo
Wojtas: Ze zbioru liczb {1,2,3 ... 40} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
takich dwóch liczb których iloczyn jest podzielny przez 4.
Robiłem tak:
| | | | | |
I wariant: jedna podzielna przez 4 a druga nieparzysta: | * | |
| | | |
| | | |
II wariant: dwie podzielne przez 2 ale nie przez 4: | |
| | |
W odp. jest 1/2
Gdzie robię błąd
30 mar 18:10
Eta:
|Ω|= 40*39
A= {(parzysta,parzysta) ( podzielna przez 4, nieparzysta)}
|A|=20*19 +10*20= 20*39
P(A)=........
30 mar 19:19
PuRXUTM: a kombinacjami nie można
30 mar 19:35
Eta:
Można, można

( ten sam wynik otrzymasz )
30 mar 19:37