Oblicz sumę ciągu geometrycznego.
wajdzik: Oblicz sumę ciągu geometrycznego:
6+62+63+...+613
Jakim wzorem mam tutaj liczyć?
30 mar 18:08
30 mar 18:11
30 mar 18:12
pigor: ... , q=6 i na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego ,
| | 613−1 | |
wtedy S13=6* |
| = 65 (6 13−1) ...  |
| | 6−1 | |
30 mar 18:12
wajdzik: Ok, dzięki. Wszystko ładnie rozumiem co do tego przykładu.
Teraz inny:
| 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| + |
| + |
| +....+364 |
| |
| 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
q=3
n=?
n nie chce mi wyjść.
Jakaś wskazówka?
31 mar 00:34
jikA:
| | 1 | |
Przecież n nie jest równe 364 |
| tylko to jest an. |
| | 2 | |
a
n = a
1 * q
n − 1
| 1 | | 729 | |
| * qn − 1 = |
| / * 6 |
| 6 | | 2 | |
q
n − 1 = 3
6 * 3
q{n − 1} = 3
7
n − 1 = 7
n = 8.
Teraz policz swoją sumę.
31 mar 00:40
wajdzik:
Dzięki wielkie, nie rozumiem tylko skąd tam bierze się u Ciebie 3
6.
31 mar 00:48
jikA:
Ile to jest 729? 3v = 729?
31 mar 00:54
wajdzik: Wiem, że 36 to jest 729. Nie rozumiem tylko po co tak mamy zmieniać
31 mar 00:56
jikA:
To nie zamieniaj.
31 mar 01:01
jikA:
Pomyśl trochę po co tak było zamieniane? Masz
qn − 1 = 36 * 3
qn − 1 = 37
n − 1 = 7
n = 8
to chyba łatwiej jest z tego odczytać n niż z
qn − 1 = 729 * 3
qn − 1 = 2187?
31 mar 01:04
wajdzik: Naturalnie, że tak.
Tutaj mam kolejny przykład który próbowałem zrobić:
a
1=−3
| | 1 | |
an=a1*qn−1 −3*qn−1=− |
| / :3 |
| | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
qn−1= |
| * |
| qn−1= |
| * |
| |
| | 27 | | 3 | | 33 | | 3 | |
Czy do tego momentu wszystko się zgadza?
31 mar 01:13
jikA:
Jakim cudem n może Ci wyjść nie naturalne?
31 mar 01:22
wajdzik: Nie mam pojęcia. Co zrobiłem źle? Oświeć mnie..
31 mar 01:29
jikA:
| | 1 | |
Jak dostałeś n − 1 = |
| ? |
| | 4 | |
31 mar 01:33
wajdzik: Powiedzmy, że usuwam q i 3.
Tutaj mam kolejny przykład, i wyszedł mi wynik z książki:
2−4+8−...+2048
a
1=2
q=−2
a
n=2048
a
n=a
1*q
n−1 2*q
n−1=2048 q
n−1=2
11*2
q{n−1}=2
12 n−1=12 n=13.
| | (−2)13−1 | | −2049 | |
S13=2* |
| =2* |
| =1366. |
| | −2−1 | | −3 | |
A co do tamtego przykładu? Nie mam pojęcia, czy jakoś odwrócić wcześniej..
31 mar 10:44
wajdzik: q{n−1}=212 ****
31 mar 10:44
wajdzik: 
31 mar 10:52
Kaja: −3*(−13)n−1=−127
−3*(−3)−n+1=(−3)−3
(−3)−n+2=(−3)−3
−n+2=−3
n=5
31 mar 11:11