.
y: Bank oferuje dwie lokaty dwuletnie na następujących warunkach:
lokata I: oprocentowanie 3% rocznie, odsetki kapitalizowane co miesiąc
lokata II: oprocentowanie 4% rocznie, odsetki kapitalizowane co pół roku
Która z tych lokat jest korzystniejsza i dlaczego?
30 mar 18:05
Basiek: Należy policzyć roczne stopy efektywne dla obu lokat.
30 mar 18:11
Wika: lokata I
K24= 1*(1+0,03)24
lokata II
K4= 1*(1+0,04)4
Policz obie lokaty i sprawdz, która jest korzystniejsza
P.S. Korzystam ze wzoru na procent składany
30 mar 18:14
Basiek: A ja ze wzoru na efektywną stopę procentową w modelu standardowym.
| | OSef | |
eef=(1+rw)m−1 , gdzie m= |
| |
| | OSw | |
Acz pewnie znasz.
30 mar 18:16