Proszę o rozwiązanie, jestem kompletniw zielona z trygonometri.
Magda: Czy istnieje kąt α, dla którego:
a) sinα=√32 i sin(90−α) = 12
b) cosα=√55 i cos(90 − α) = 2√55
c) sinα= 25 i sin(90 − α) = 35
d) tgα= √2 i tg(90−α) = √22
6 wrz 12:11
amba: Magda skorzystaj z wzorow redukcyjnych, tzn. wpadnij na pomysl, ze sin(90−α) = cosα itd.
Dalej bedziesz miec do porownania sinα z cosα, wiec wystarczy podstawic to do tozsamosci:
sin2α+cos2α=1. Jesli wynik bedzie ≠ 1 to nie ma takiego kata α.
To samo z tg i ctg, z tym ze tgα * ctgα=1
6 wrz 12:49
MaRcin: yyyy...spróbuję
6 wrz 12:51