Całka
Aga: Mam problem z tą całką. Nie wiem co podstawiać, żeby wyszło coś sensownego...
∫x2 sin2 x dx
30 mar 17:54
Aga: i jeszcze jedna problemowa całka
∫x cos√x dx
30 mar 18:49
jikA:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2sin2(x) = |
| x2[1 − cos(2x)] = |
| x2 − |
| x2cos(2x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
30 mar 18:58
Aga: A ta druga całka? Umie ją ktoś rozwiązać?
30 mar 19:24
jikA:
Podstawienie √x = t ⇒ dx = 2tdt.
30 mar 19:28
Aga: to jest złe podstawienie, wynik powinien być równy
2 √x3 sin √x − 12 √x sin √x + 6 x cos √x − 12 cos √x + const.
30 mar 20:24
jikA:
Wytłumacz dlaczego złe podstawienie?
30 mar 20:29
Aga: Mój wynik jest równy
1/2 x sin √x + √x cos √x + sin √x + c
troszkę różni co nie ?
30 mar 20:50
jikA:
Może źle liczysz a nie jest złe podstawienie?
30 mar 20:55
Aga: możliwe, nie chcesz mi może tego rozpisać, krok po kroku?
30 mar 20:57
jikA:
Pokaż jak Ty liczysz to znajdzie się błąd wtedy.
30 mar 20:59
Aga: √x = t ⇔ x = t2 ⇔ 2tdt = dx ⇔ tdt = dx/2
∫x cos √x dx = ∫1/2 t2 cos t dt= 1/2 ∫t2 cost dt
podstawienie 1.
u = t2 v'= cost
u' = 2t v= sint
1/2 (t2 sint − ∫2tsint dt) = 1/2 t2 sin t − ∫t sint dt
podstawienie 2.
u = t v'=sint
u'= 1 v= −cost
∫...= 1/2 t2 sin t − (−tcost − ∫−cost dt) = 1/2 t2 sint + t cost + sint + c
30 mar 21:07
jikA:
| | dx | |
Już na samym początku masz źle. 2tdt = dx a Ty piszesz dalej tdt = |
| . W miejsce |
| | 2 | |
dx wstawiasz dt u Ciebie dx = 2tdt.
30 mar 21:12
Aga: Już widzę, ale to i tak nie zmienia faktu rzeczy, bo wynik nie wyjdzie taki jaki powinien.
30 mar 21:15
Aga: Ok dobra, troszkę nagięłam i zrobiłąm po swojemu i wyszło. Morał? Nigdy nie licz schematami
30 mar 21:18
jikA:
Morał z tego też taki nie zawsze musisz mieć rację.
30 mar 21:20
Aga: Cofam, jednak nie wyszło.
30 mar 21:22
Aga: Nie zgadzają się ani znaki ani współczynniki
30 mar 21:23
jikA:
To zapisuj jak rozwiązujesz.
30 mar 21:24
Aga: już po podstawieniu
∫t2 cos t 2t dt = 2∫t3 cost dt
podstawienie 1.
u= t3 v'= cost
u'= 3t2 v= sint
∫...= 2(t3 sint − 3∫t2 sin t dt) = 2 t3 sin t − 6∫t2 sint dt
podstawienie 2.
u= t2 v'= sint
u'= 2t v= −cost
∫...= 2 t3 sint − 6(−t2 cost −∫ −2t cost dt) = 2 t3 sint + 6 t2 cost + 12∫t cost dt
podstawienie 3.
u= t v'= cost
u'=1 v= sint
∫...= 2 t3 sint + 6 t2 cost + 12( tsint − ∫sint dt) = 2 t3 sint + 6 t2 cost + 12tsint +
12cost + c
30 mar 21:36
Aga: Brakuje tych minusów przy 12−ach
30 mar 21:37
jikA:
Ty nic nie podstawiasz tylko liczysz całki przez części taka mała uwaga.
30 mar 21:38
Aga: najpierw musze podstawić potem przez części inaczej się nie da......
30 mar 21:39
jikA:
A ile to jest (−) * (−) * (−)?
30 mar 21:41
jikA:
Ale Ty piszesz podstawienie a całkujesz przez części.
30 mar 21:41
Aga: Spójrz że najpierw podstawiłam z zmienną t kolejno przez części i na końcu wracam z
podstawieniem
30 mar 21:43
jikA:
Masz −6(−t2cos(t) − ∫ −2tcos(t)dt) = 6t2cos(t) − 12 ∫ 2tcos(t).
30 mar 21:44
jikA:
Podstawienie 1? Podstawienie 2? Przecież Ty całkujesz przez części a nie robisz podstawienie
podstawienie było na samym początku a teraz liczysz całkę po zmiennej t i liczysz ją przez
części.
30 mar 21:46
Aga: Teraz Ty się przejrzałaś, bo wszystko już było wymnożone więc nie będzie w żadnym wypadku 24,
nigdzie!. Wielkie dzięki za pomoc.
30 mar 21:53
jikA:
Chciałem zrobić Ci tą przyjemność.
30 mar 21:58