Narysuj wykres funkcji
infii: | | √1−cos2x | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | cosx | |
| | −3π | | −π | | −π | | π | | π | | 3π | |
gdzie x∊( |
| , |
| ) ∪( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wiem, że trzeba skorzystać z jedynki trygonometrycznej a potem z |sinx|. Następnie (tego nie
jestem pewien) badam kiedy sinx jest dodatni a kiedy ujemny i tu mam problem.
30 mar 17:54
Patryk: s
2+c
2=1
s
2=1−c
2
s=
√1−c2
30 mar 17:56
Patryk: rysujesz tagensa
30 mar 17:56
infii: no tak ale kiedy będzie tgx a kiedy −tgx
30 mar 18:02
Dominik: funkcje ta mozna zapisac tak:
| | ⎧ | tgx gdy sinx ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −tgx gdy sinx < 0 | |
30 mar 18:03