...
x: ktore wyrazy ciagu an−n2−13n+28 sa ujemne
30 mar 17:31
politechniczny :
−n2−13n+28<0
musisz policzyć deltę
30 mar 17:31
x: liczby x+3,5,7 SA W PODANEJ KOLEJNOSCI PIERWSZYM,DRUGIM I TRZECIM WYRAZEM CIAGU GEOMETRYCZNEGO
OBLICZ X
30 mar 17:41
Dominik: z wlasnosci ciagu geometrycznego
52 = (x + 3) * 7
30 mar 17:42
x: to x wyjdzie 7/4?
30 mar 17:44
Dominik: blisko, ale zle.
30 mar 17:47
x: moge prosic o pomoc?
30 mar 17:48
Dominik: zapisz ostatnia linijke swoich obliczen, tam zapewne jest blad.
30 mar 17:49
x: 4/7?
30 mar 17:50
Dominik:
30 mar 17:50
pigor: .., tam nie ma tego minusa, bo to miał być − jak sądzę − znak = ,
a więc
an<0 ⇔ n
2−13n+28< 0 i Δ=13
2−4*28= 169−112= 57 ≈ 7,55 , więc
n=
12(13−7,55) ≈ 2,7 lub n=
12(13+7.55) ≈ 10,3 ⇒
7,5< n< 10,3 ,
no to odp. wyrazy
a 8 , a 9 , a10 są ujemne . ...
30 mar 17:50
x: wykaz ze ciag o wyrazie ogolnym an=(−1)n−13n jest geom. czy wynik wyjdzie 3?
30 mar 17:56
Dominik: zapisz ulamek uzywajac U, a nie u (wielka litera zamiast malej).
30 mar 18:02
Dominik: | | an + 1 | |
ale cala sztuka polega na tym zeby obliczyc q = |
| i wykazac, ze nie jest to |
| | an | |
zalezne od zmiennej n.
30 mar 18:02
30 mar 18:03
Dominik: i ile wychodzi q?
30 mar 18:05
x: 3?
30 mar 18:07