ciagi
Sheppard: wykazac ze 1 nie jest wyrazem ciagu a
n=sin
π(n3−n)2
prosze o jakies wytlumaczenie jakby dalo rade
30 mar 17:24
Saizou : wystarczy obliczyć coś takiego
30 mar 17:25
Dominik: zapisz to uzywajac U do ulamka, a nie u (wielka litera zamiast malej)
30 mar 17:25
zombi: an przyrównaj do 1 dostaniesz sprzeczność ponieważ, sin0 ≠ 1
30 mar 17:25
zombi: Wróc nie słuychaj mnie...
30 mar 17:26
Sheppard: no wlasnie jak to obliczyc
30 mar 17:26
Saizou :
π+4kπ=π(n
3−n)
1+4k=n
3−n
1+4k=n(n−1)(n+1) i nie wiem co dalej
30 mar 17:30
zombi: Po lewej stronie mamy liczbe nieparzysta a po prawej parzysta sprzecznosc.
30 mar 17:35
Saizou : może coś takiego:
zauważmy że lewa strona jest zawsze nieparzysta, a prawa jest parzysta, bo jest to iloczyn
trzech kolejnych liczb naturalnych, zatem L≠P cnw
30 mar 17:37
Sheppard: dzieki
30 mar 17:38
Sheppard: powiedzcie mi tylko jeszcze co sie z sinusem stalo

?
30 mar 17:38
zombi: chcemy, żeby sin n cos tam mial wartosc 1 wiec n cos tam musi byc rowne argumentom dla ktorych
sin przyjmuje jedynke czyli pi/2+2kpi
30 mar 17:39
Saizou : | | π | | π | |
sin( |
| +2kπ)=sin( |
| (n3−n)) , k∊C, n∊N+ |
| | 2 | | 2 | |
przyrównujemy kąty
30 mar 17:41
Sheppard: ok juz ogarniam dziekuje
30 mar 17:46