droga, prędkość
Kasiek: Droga z A d B ma 26 km. Motocyklista przebył ją w czasie o 1,5 godz krótszym niż rowerzysta,
który jechał z prędkością o 39 km/godz mniejszą. Oblicz prędkosć rowerzysty i motocyklisty.
6 wrz 12:07
Kasiek: Pomoże ktoś?
6 wrz 12:43
tim: s = 26km
V
m = x
V
r = x − 39
t
m = y − 1,5
t
r = y
s = V*t
s = V
m * t
m
s = V
r * t
r
Podstaw i oblicz.
6 wrz 12:46
Kasiek: Nic mi nie wychodzi

Pomóżcie
6 wrz 18:47
tim: 26 = x(y − 1,5)
26 = y(x − 39)
Wyznaczysz x = ...y
Podstawisz i obliczysz resztę.
6 wrz 18:49
Kasiek: No właśnie tak robiłem i nic mi nie wychodzi, bo się gubię. wychodza głupoty. Możesz napisać
jak to będzie? Błagam
6 wrz 18:58
tim: 26 = xy − 1,5x
26 = xy − 39y
26 − xy = 1,5x
26 − xy = 39y
1,5x = 39
x = 26
Poddstaw i oblicz y.
6 wrz 19:00
Kasiek: 1,5x = 39 a skąd to się wzięło?
6 wrz 19:02
6 wrz 19:03
Kasiek: Aha, dzięki tim, jesteś niezastąpiony
6 wrz 19:07
tim: Poprawka:
1,5x = 39
y
x = 26
y
6 wrz 19:08
Kasiek: Wlaśnie miałem się o to pytać.
6 wrz 19:09