ciagi
Sheppard: ciag an jest ciagiem geometrycznym. wykaz ze ciag bn okreslony wzorem bn=an+an+1 jest
rowniez ciagiem geometrycznym
pytanie czy moge zrobic to tak:
za n we wzorze ciagu bn=an+an+1 podstawic 1 potem 2 i sprawdzic czy jak podziele b2
przez b1 wyjdzie mi iloraz?
30 mar 16:59
zombi:
Podstawianie to nie dowód bo może zajść tylko dla np. 2 pierwszych.
30 mar 17:00
Sheppard: czyli jesli zaloze ze:
an=an
an+1=anq to bn=an+anq
i bn+1=an+1+an+2
an+1=anq
an+2=anq2
wiec bn+1=anq+anq2
i teraz do tego co Ty naipsales to powinno byc dobrze?
30 mar 17:12
30 mar 17:13
Sheppard: dobra dzieki
30 mar 17:14