pomocy
jacek: 2x2 − 12x = 0
30 mar 16:44
politechniczny :
2x(x−6)=0
x=0 lub x=6
30 mar 16:44
pigor: ... no wiesz ? niech ci będzie wstyd , bo
2x2−12x= 0 ⇔ 2x(x−6)= 0 ⇔ x=0 lub x−6=0 ⇔
x∊{0,6} . ...
30 mar 16:45
Michał: 2x(x−6)=0
2x=0 lub x−6=0
x=0 x=6
30 mar 16:46
jacek: spooooko a teraz to do ciagu geometrycznego x−2,x+2,3x−2
0 mi nie pasuje
30 mar 16:50
politechniczny :
a jakie jest polecenie to może spróbuje Ci pomóc
30 mar 16:52
politechniczny :
(x+2)2=(x−2)(3x−2)
x2+4x+4=3x2−2x−6x+4
x2+4x+4−3x2+2x+6x−4=0
−2x2+12x=0
−2x2+12x=0
−2x(x−6)=0
x=0 lub x=6
nie wiem czy dobrze jestem dopiero w gimnazjum niech ktoś sprawdzi Ci to
30 mar 16:55
zombi: Dobrze
30 mar 16:57
politechniczny : więc jacek pomyliłeś się pisząc 2x
2−12=0
30 mar 16:58
jacek: napisalem przeciez 2x
2−12=0 co jest zle?
30 mar 17:09
politechniczny : a powinno być −2x
2+12x=0

zobacz zrobiłem to zadanie
30 mar 17:13
Dominik: politechniczny, to sa rownania rownowazne.
2x2 − 12x = 0 /*(−1)
−2x2 + 12x = 0
30 mar 17:20
pigor: ..., moi drodzy, to jest przecież to samo, choć na pozór nie takie samo, prawda ? . ...
30 mar 17:21
politechniczny : nie wiem nie miałem tego napisałem że jestem w gimnazjum i żeby ktoś dobry z matematyki
sprawdził więc nie wiem o co Ci chodzi
30 mar 17:23
Dominik: akurat pojecie rownania rownowaznego powinienes znac, bo ta metoda rozwiazujesz rownania
stopnia pierwszego, ktore w gimnazjum obowiazuja.
30 mar 17:24
politechniczny : jakoś pani nic o tym nie mówiła

ale i tak liczy się wynik który podałem dobry
30 mar 17:26
Dominik: tak, wynik jest dobry i to sie chwali, ze takie rzeczy umiesz robic juz w gimnazjum.
metoda rownan rownowaznych polega na takim przeksztalcaniu rownan, by od rownania wyjsciowego
otrzymac prostsze, ktorego rozwiazanie jest znane (lub latwo je podac).
30 mar 17:27
politechniczny : Dominik ja uczę się w domu sam korzystając własnie z tej stronki za rok chce wystartować w
Olimpiadzie Matematycznej

więc dlatego robię materiał wykraczający po za gimnazjum
30 mar 17:36
Dominik: no to nie chce cie smucic, ale i poza liceum bedziesz musial wykroczyc. zaopatrz sie w ksiazki
pawloskiego, a najlepiej skontaktuj sie z Vaxem − on cos polecal. sam w temacie nie siedze, bo
olimpijczykiem nie jestem i wiele mi do tego brakuje.
30 mar 17:38
Dominik: pawlowskiego*
30 mar 17:38
jacek: to powodzenia zycze
30 mar 17:42
zombi: Ja przerabiam Pawło teraz Krowe i KMDO
30 mar 17:44
politechniczny : ok a możesz mi powiedzieć czemu w funkcji kwadratowej jak mam parametr sprawdzam funkcje
liniową ?
30 mar 20:01
politechniczny : a co do książek to na razie przerabiam zbiór andrzeja kiełbasy poziom podstawowy i rozszerzony
30 mar 20:02
Dominik: czyli robisz zadania maturalne, a zadania z OM znacznie od nich sie roznia.
co do f kwadratowej z parametrem to zalezy. najlepiej podaj tresc zadania.
30 mar 20:05
politechniczny : ale chyba też trzeba opanować materiał maturalny
30 mar 20:06
politechniczny : zad maturalne 247

część pierwsza (liczę że posiadasz też ten zbiór )
30 mar 20:08
Dominik: no posiadam, ale pare metrow od siebie, bo obecnie robie cz. 2. zmuszasz mnie do wstania.
30 mar 20:18
Dominik: Dane jest równanie (2m + 1)x
2 − (m + 3)x + 2m + 1 = 0 z niewiadomą x. Wyznacz te wartości
parametru m, dla których suma odwrotności różnych pierwiastków danego równania jest większa od
1.
a ≠ 0
Δ > 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| > 1 ⇒ |
| > 1 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
30 mar 20:21
Dominik: reszta to rachunki.
30 mar 20:21
politechniczny :
1) Δ=(m+3)
2−4(2m+1)(2m+1)
Δ=−15m
2−10m+5
Δ
m=10
2−4*(−15)*5=400
√Δ=20
(−m+2)(2m−1)>0
| | 1 | | 1 | |
i teraz część wspólna m∊(− |
| , |
| ) odpowiedź się zgadza ale czy zapis poprawny  |
| | 2 | | 3 | |
30 mar 20:33
Dominik: na maturze bys nie dostal maksymalnej ilosci pktow, poniewaz pominales warunek a ≠ 0 (niewazne,
ze nie wplywa on na wynik). rachunkow nie sprawdzam, zakladam, ze umiesz liczyc.
30 mar 20:37
Dominik: choc w sumie jestem ciekaw skadzes wytrzasnal taka nierownosc w 2)?
30 mar 20:38
politechniczny : dobra
2m+1≠0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ale właśnie jak bym miał <− |
| , |
| ) to uwzględniając ten warunek mam (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
30 mar 20:39
politechniczny :
ze wzorów vieta
30 mar 20:41
Dominik: tak. trzeci warunek jest zle policzony.
30 mar 20:42
30 mar 20:42
30 mar 20:45
Dominik:
czyli jest tak jak pisales na poczatku. zwracam honor, sam zapomnialem o 1.
30 mar 20:47
politechniczny :
ok

to zadanie jest oznaczone jako poziom rozszerzony

ale wydaje się za proste

oglądając matury z lat ubiegłych pojawia się parametr ale chyba bardziej skomplikowany
30 mar 20:49
politechniczny : @Dominik ile zajęło Ci przerobienie pierwszej części zbioru Andrzeja Kiełbasy
30 mar 20:50
Dominik: bo matura jest prosta. okolo trzech tygodni.
30 mar 20:52
politechniczny : do matury jeszcze 5 lat

mam nadziej że do tego czasu opanuję dobrze materiał
30 mar 20:55
Dominik: na twojej maturze bedzie juz inny material, bardziej rozszerzony. wiem, ze beda pochodne i
granice, zatem pojawi sie badanie przebiegu zmiennosci funkcji.
30 mar 20:57
politechniczny : dlatego teraz już robię materiał z lo

granice to tyczy się ciągów

a o pochodnych coś
czytałem znjac je można podobnież określić monotoniczność funkcji kwadratowej
30 mar 21:00
Dominik: granice dotycza rowniez funkcji. nie mam pojecia jak to dokladnie ma byc w nowym materiale, ale
ja na lekcji mialem granice ciagu, mimo ze ich w materiale obecnie nie ma. jesli umiesz
policzyc pochodna to mozesz podac przedzialy monotonicznosci kazdej funkcji.
30 mar 21:02
jikA:
Można ale po co używać pochodnych kiedy wystarczy odczytać wszystko po współrzędnych
wierzchołka i współczynnikach.
30 mar 21:02
politechniczny : na razie nie biorę się za materiał oznaczony jako poziom studiów bo nie opanowałem jeszcze
poziom lo na poziomie rozszerzonym
30 mar 21:03
Dominik: jakby nie patrzec liczac ekstremum f kwadratowej z pochodnej dochodzi sie do rownania takiego
jak przy liczeniu wzorkami.
| | −b | |
f'(x) = 2ax + b = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2a | |
30 mar 21:05
jikA:
Tylko Dominik w pochodnej trzeba jeszcze zbadać otoczenie punktu podejrzanego o ekstremum.
30 mar 21:06
politechniczny : ale po co komplikować sobie życie skoro jest na to wzór ?
30 mar 21:07
Dominik: @jiikA, byc moze, ja sie tym na razie nie przejmuje, bo mam mature na glowie.

po prostu
jeden wzorek na pochodna (dla wielomianow) mi wpadl w glowe i na tym sie konczy moja wiedza o
pochodnych.
30 mar 21:08
politechniczny : a tak na marginesie zapytam macie jakiś materiał dotyczący wielomianów, planimetrii i
trygonometrii od podstaw do rozszerzenia tak żeby opanować to do września
30 mar 21:09
Dominik: w zbiorze a. kielbasy sa ciekawe zadania. ale wg mnie zamiast przerabiac zadania typowo
maturalne, powinienes przerobic jakis zbiorek do LO, np autorstwa panstwa klaczkow, kurczab
oraz swida.
30 mar 21:11
Dominik: jesli natomiast szukasz teorii to wszystko znajdziesz w tablicach. polecam wydawnictwa podkowa
(niebieskie).
30 mar 21:12
politechniczny : przerabiam podręcznik do drugiej klasy liceum ale w między czasie robię właśnie ten zbiór do
maja mam zamiar skończyć
a
6−b
6 rozłóż na czynniki
(a−b)(a
5+a
4b+a
3b
2+a
2b
3+ab
4+b
5) jest ok
30 mar 21:13
jikA:
A nie lepiej skorzystać ze wzoru x3 − y3 = (x − y)(x2 + xy + y2)?
30 mar 21:15
Dominik: ok. mozna rozkladac dalej, ale jesli w zadaniu nikt nie prosil o rozklad do najprostszej
postaci to zadanie wykonane.
30 mar 21:15
politechniczny : ale Dominik ja szukam takiej książki w której pokazane jest jak liczyć podane zadanie od konca
do początku tak najlepiej się nauczę i podobne robię logicznie a w podręczniku niestety nie ma
opisanych sposobów tylko są wzory
30 mar 21:15
politechniczny : jika ja wszystko zadania rozłóż na czynniki robię wzorem na dwumian
znaczy się te od 4 potęgi
30 mar 21:16
Dominik: watpie zebys znalazl cos takiego. tymbardziej, jesli masz zamiar przygotowac sie do OM to
wykuwanie schematow nie jest odpowiednia droga. zaczynaj od najprostszych zadan.
30 mar 21:17
jikA:
W podręczniku Pazdro jest wszystko świetnie opisane.
30 mar 21:17
politechniczny : od początku do końca*
30 mar 21:17
Dominik: ja bym to rozlozyl tak
a6 − b6 = (a3 − b3)(a3 + b3)
i tyle, latwiej.
30 mar 21:17
politechniczny : proste zadania to znaczy jakie oznaczone jako podstawa
30 mar 21:18
politechniczny : i potem ze wzoru a
3−b
3 i a
3+b
3
30 mar 21:18
Dominik: w zbiorku a kielbasy masz zadania oznaczone jako WPROWADZAJACE, nastepnie maturalne. wszystkie
sa podzielone na poziom podstawowy i rozszerzony. zacznij od wprowadzajacych poziomu
podstawewego.
30 mar 21:18
30 mar 21:19
Dominik: ja moge polecic zbior zadan autorstwa wlasnie tych panstwa. podrecznik tez pewnie trzyma wysoki
poziom.
30 mar 21:20
politechniczny : w zadaniach z wielomianów praktycznie wszystko opiera się na dzieleniu tylko i schemacie
Hornera
30 mar 21:21
politechniczny : ok dzięki za rade na pewno zakupie w wakacje
30 mar 21:22
Dominik: i tak, i nie.

ale z wielomianow sa zazwyczaj najlatwiejsze zadania na maturze.
30 mar 21:22
jikA:
Tak o ten mi chodzi.
30 mar 21:23
politechniczny : najgorsza to trygonometria jak to widzę to czarna magia
30 mar 21:23
jikA:
Trygonometria jest w miarę łatwa jedynie problemy z trygonometrią mogą być przy
rozwiązywaniu nierówności.
30 mar 21:27
politechniczny : za trygonometrię podziękuje jak na razie

ja lecę liczyć zadanka WESOŁYCH ŚWIĄT
30 mar 21:29
jikA:
Wesołych Świąt.
30 mar 21:33