Równanie
Marian: Rozwiąż równanie
0,5 do potęgi...
30 mar 16:25
30 mar 16:31
Marian: | | 4 | |
ok to wiem... ale dalej jak licze to wychodza mi odpowiedzi x=− |
| i x=4 ale nie spełniają |
| | 3 | |
one warunków jakie rozpisałem dla |x| więc mnie wychodzi ze brak rozwiązania i nie wiem czy ok
30 mar 16:33
zombi: No to nie ma rozwiązań mi to samo wyszło
30 mar 16:35
pigor: ... np. tak : szukam
x≠0 takie, że
0,5
(4+x) / |x|= 4 ⇔ 0,5
(4+x) / |x|= 0,5
−2 ⇔
⇔ (
4+xx= −2 i x>0) /* x lub (
4+x−x= −2 i x<0) /* x ⇔
⇔ (4+x= −2x i x>0) lub (4+x=2x i x<0) ⇔ (3x=−4 i x>0) lub (x=4 i x<0) ⇒
⇒
x∊∅ − równanie ma 0 rozwiązań (nie ma rozwiązań), czyli
sprzeczne . ...
30 mar 16:37