matematykaszkolna.pl
geometria analityczna trololo: Prosze o pomoc, kilka zadan zrobilem ale z tymi nie wiem co zrobic, 1. Punkt A=(5,a) nalezy do prostej o równaniu 5−2y+35 . Wynika stad że a= ? 2.ile punktów wspolnych ma prosta k : x+y+1=0 z okręgiem o : (x−1)2+(y−1)2=1 3.Środkiem okręgu jest punkt S=(5,4). Do okręgu nalezy punkt O=(2,0) równanie tego okręgu to...? 4. Dwa przeciwległe wierzchołki prostokąta mają wspolrzędne A=(6,10) i C=(−8,−4) środek okręgu opisanego na tym prostokącie leży na prostej a)y−x=4 b)y−x=3 c)x−y=4 d)x−y=3 5.punkty a=(−3,1) i B=(2,3) sa kolejnymi wierzcholkami kwadratu obwód tego kwadratu jest równy? 6.w jakich punktach prosta y=x−3 przecina okrąg x2+(y+2)2=25 ? 7. znajdz równanie okregu ktorego srednica jest odcinek AB gdzie A=(−2,5) i B=(2,−1) 8. sprawdz ktore punkty A=(2,−1) B=(−8,3) c=(−2,25) lezą na okręgu (x+2)2+(y−5)2=40 9.Wyznacz środek i promieńokręgu o równaniu x2+(y−1)2=4 Wiem że jest tutaj duzo osob ktore są w stanie mi pomóc, i nie chodzi mi o same odpowiedzi, chcialbym wiedzec jak rozwiazywać te zadania, matura za miesiac!
30 mar 16:20
pigor: ..., w 1. gdzie masz znak = , no a tak prywatnie to powiem ci, że ja na twoim miejscu każde zadanie napisałbym jako osobny temat, bo np. ja jak na to patrzę to widzę ...emotka niestety jedno długaśne zadanie , które normalnie odrzuca mnie . ... emotka
30 mar 16:54