geometria analityczna
trololo: Prosze o pomoc, kilka zadan zrobilem ale z tymi nie wiem co zrobic,
1. Punkt A=(√5,a) nalezy do prostej o równaniu √5−2y+3√5 . Wynika stad że a= ?
2.ile punktów wspolnych ma prosta k : x+y+1=0 z okręgiem o : (x−1)2+(y−1)2=1
3.Środkiem okręgu jest punkt S=(5,4). Do okręgu nalezy punkt O=(2,0) równanie tego okręgu
to...?
4. Dwa przeciwległe wierzchołki prostokąta mają wspolrzędne A=(6,10) i C=(−8,−4) środek okręgu
opisanego na tym prostokącie leży na prostej
a)y−x=4 b)y−x=3 c)x−y=4 d)x−y=3
5.punkty a=(−3,1) i B=(2,3) sa kolejnymi wierzcholkami kwadratu obwód tego kwadratu jest równy?
6.w jakich punktach prosta y=x−3 przecina okrąg x2+(y+2)2=25 ?
7. znajdz równanie okregu ktorego srednica jest odcinek AB gdzie A=(−2,5) i B=(2,−1)
8. sprawdz ktore punkty A=(2,−1) B=(−8,3) c=(−2,25) lezą na okręgu (x+2)2+(y−5)2=40
9.Wyznacz środek i promieńokręgu o równaniu x2+(y−1)2=4
Wiem że jest tutaj duzo osob ktore są w stanie mi pomóc, i nie chodzi mi o same odpowiedzi,
chcialbym wiedzec jak rozwiazywać te zadania, matura za miesiac!
30 mar 16:20
pigor: ..., w 1. gdzie masz znak =

, no a tak prywatnie to powiem ci, że
ja na twoim miejscu
każde zadanie napisałbym jako osobny temat, bo np. ja jak na to patrzę to widzę
...

niestety jedno długaśne zadanie , które normalnie odrzuca mnie . ...
30 mar 16:54