Logarytmy
Michał: Rozwiąż nierówność x > 1 – xlog0,53.
Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność. Odpowiedź uzasadnij.
30 mar 15:29
Michał: Wie ktoś jak to zacząć?
30 mar 15:48
pigor: .... , widzę to np. tak :
x >1–xlog0,53 ⇔ x+xlog0,53 >1 ⇔ x(1+log0,53) >1 ⇔ x(log10+log0,53) >1 ⇔
⇔ xlog10*0,53 >1 ⇔
xlog5,3 >1, ale log5,3 <log10=1 ⇒
x=2 −
najmniejsza
liczba całkowita spełniająca tę nierówność, ale ty piszesz o wyznaczeniu największej, dlatego
zapytam ;czy na pewno o największą chodziło
30 mar 16:22
Michał: skopiowałem to z próbnej matury, więc o największą musi chodzić
30 mar 16:38
pigor: ..., a co to znaczy skopiowałem

(zapamiętałem, czy może ... nie jestem pewien

). ...
30 mar 16:48
Michał: Jestem pewien. Mam otwartą stronę z tym zadaniem
30 mar 16:49
pigor: hmm, ... no to może ktoś ci skoryguje moje rozumowanie, bo
przepraszam, ale ja patrzę, ,,, patrzę i na nic więcej nie mogę wpaść . ...
30 mar 17:01
Michał: może to podchwytliwe jest? ..może chodzi o to, że nie ma takiej liczby

tzn x=
∞
30 mar 17:06
Dominik: pigor dobrze zrobil.
30 mar 17:07
pigor: .. . ,
Michał masz rację , też o tym myślałem, ale takich zadań raczej nie powinno się
dawać na maturze, chyba, że chodzi o jakiś ...

konkursik, to tu wszystkie chwyty dozwolone
30 mar 17:19
pigor: ..., chyba, że zadania do próbnej wybierała (wymyślała) twoja Pani (Pan) od matematyki
i chciała z wami się np....

podroczyć, a może postraszyć itp., wtedy tak ! oczekiwana
przez nauczyciela(kę) odp. to zapewne
∞ wiele . ...
30 mar 17:27