tragedia
trak: Proszę o rozwiązanie bo ani czastki sam nie zrobie.
Funkcja okreslona wzorem f(x)=1/2x+1 dla x nalezy (−nieskon.,0>
−1/5x+1 dla x nalez. (0,5)
x−5 dla x wieksze rowne 5
Ile miejsc zerowych?
30 mar 14:52
Kaja: x=−2∊(−
∞,0> czyli −2 jest ms. zerowym
x=5 nie należy do przedziału (0,5), więc nie jest ms. zerowym funkcji f
x−5=0
x=5 nie należy do przedziału (5,+
∞) więc też nie jest. Zatem jest jedno miejsce zerowe. Ale
wydaje mi się że w piątce przedział powinien być domknięty tzn (0,5>, wtedy to 5 byłoby
miejscem zerowym, ale sobie to jeszcze sprawdź w treści zadania
30 mar 15:11
Kaja: oj czekaj, czekaj. w tym ostatnim x=5, ale przedział domknięty w 5 czyli <5, +∞), więc 5 tu
należy. zatem są dwa miejsca zerowe: −2 i 5.
30 mar 15:12