szybko!!!!!!!!!!!!!!!
Creative2222: W trójkącie równoramiennym ABC , IACI =IBCI, punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta
poprowadzonej z wierzchołka C, A punkt E jest środkiem boku BC i ICDI=IDEI. Udowodnij , Ze
trójkąt CDE jest równoboczny.
6 wrz 11:46
tim:

Ja bym rozwiązał to z podobieństwa, a zatem, korzystając z podobieństwa trójkątów:
| | |EB| | | |BD| | | 1 | |
BDE oraz BAC (bok |
| , kąt α, bok |
| ) wynika skala k = |
| . Zatem |
| | |CB| | | |BA| | | 2 | |
|CB| = 2|EB| 2x = 2 * x
|BA| = 2|BD| 2a = 2 * a
|CA| = 2|ED| 2x = 2*y y = x
Zatem trójkąt CDE o bokach y, x, y jest równoboczny, gdyż x = y.
6 wrz 11:59