.
JaneQ: Wyznacz kąt ostry α, wiedząc, że 3COSα = √3.
30 mar 14:28
lilon: 3
cosα=3
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12
cosα=
12
chyba dalej sobie poradzisz
30 mar 14:33
JaneQ: Nic nie kminie z tego co napsiałeś, można y prosić o rozwiązanie tego zadania krok po kroku?
bardzo im zależy, dziękuję
30 mar 15:36
JaneQ: by* mi*
30 mar 15:37
krystek: 3c0sx=31/2
30 mar 15:39
JaneQ: Nie da rady tego jakoś rozpisać krok po kroku bo nie wiem co sie skąd bierze
30 mar 15:45
JaneQ: Nie da rady tego jakoś rozpisać krok po kroku bo nie wiem co sie skąd bierze
30 mar 15:45
krystek: √3=312
30 mar 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok po kroku
z własności pierwiastków (zamiana pierwiastka na potęgę)
√3 = 31/2 <−−− jeżeli tego nie wiesz ... to powtórz materiał z gimnazjum
3cosx = 31/2 powyższa równość zajdzie wtedy i tylko wtedy gdy liczby w potęgach są sobie
równe ... stąd:
cosx = 1/2 i rozwiązujesz dalej
30 mar 15:47