.
sinus: Dane jest równanie z niewiadomą x (x∊N) i parametrem a (a≠0)
1 +a + a2 + a3 +......+ ax = (1 + a)(1 + a2)(1 + a4)(1 + a8)(1 + a16)
Wyznacz x.
Moje rozwiązanie
wymyśliłem sobie ze po lewej stronie i prawej stronie rowności mamy wielomiany zatem
wielomiany sa rowne kiedy sa tego samego stopnia i wyszło mi coś takiego
że jezeli wymnoże prawą strone to najwieksza potego to będzie
1 + 2 + 4 + 8 +16 = 31
czyli x = 31
czy mogę w ten sposób rozwiązać to zadanie?
ale czy jeszcze nie powinieniem zapominać o tym że dwa wielomiany są równe wtedy gdy są tego
samego stopnia i współczynniki przy tych samych potęgach sa równe a na samym początku zadania
nie wiem ile wielomian po lewej stronie ma wspołczynników.
30 mar 14:27
sinus: ?
30 mar 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak możesz zrobić ... a jako, że zarówno po lewej jak i po prawej a31 ma współczynnik 1 więc
pomijasz ten krok
30 mar 15:41
sinus: czyli wszystko jest okey bo w podpowiedzi jest cos takiego
Rozpatrz dwa przypadki a = 1 i a ≠ 1 ( i a ≠ 0)
Zastosuj wzór
an − 1 = (a − 1)( 1 +a + a2 + a3 +......+ an −1)
i probuje tym wzorem ale nie umiem tego zrobić
30 mar 15:53
Godzio:
Przemnóż obustronnie przez (a − 1), po prawej wszystko się zwinie, a lewa to właśnie ten wzór
30 mar 16:26
zombi: Podpowiedź
Jeśli to wykorzystasz to poleci łańcuczek i na kończu bedziesz miał
30 mar 16:27
zombi: Sry Godzio byłem w trakcie pisania i nie widziałem twojej odpo.
30 mar 16:28
Godzio:
Spoko
30 mar 16:29
sinus: czyli (a − 1)( 1 +a + a2 + a3 +......+ ax) = ax − 1
Tak?
30 mar 16:44
zombi: Nie, po lewej stronie w drugim nawiasie a dochodzi do potęgi x−1, gdyby miało x to po lewej
stronie miałbyć
ax+1−1=ax−1
30 mar 16:48
sinus: czy (a − 1)( 1 +a + a2 + a3 +......+ ax) = ax − 1 − 1
chyba teraz jest okey
30 mar 16:48
sinus: a nie bedzie tam jednak +
(a − 1)( 1 +a + a2 + a3 +......+ ax) = ax + 1 − 1 teraz juz okey
30 mar 16:50
zombi: Nie o ten nawias mi chodziło : d
(a−1)(1+...+ax−1)=ax−1
30 mar 16:50
sinus: ale ten mój ostatni zapis juz jest dobrze tak?
30 mar 16:55
Godzio: Tak
30 mar 17:02
sinus: okey dziekuje za pomoc
30 mar 17:07