suma
Krzychu: jak zapisać taką sumę: a1+a3+a5+...+a399=
30 mar 13:59
Mateusz:
399
∑ ai
i=1
30 mar 14:03
ICSP: Mateusz a nie a
2j
30 mar 14:04
ICSP:
200
∑ a2i−1
i =1
30 mar 14:08
Krzychu: ale bez tej sigmy, jako sume ciągu arytmetycznego
30 mar 14:14
30 mar 14:17
ICSP: w takim razie wystarczy policzyć ilość wyrazów. W tym celu utworzę nowy ciąg arytmetyczny :
b1 = 1
b2 = 3
.
.
.
bn = 399
policz n a potem podstaw do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego (an)
30 mar 14:18
Mateusz:
no tak nie zauwazyłem ze sie zmienia co dwa
30 mar 14:19
30 mar 14:20