Pomocy
Kubuś: 1) Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu 100 cm2
2)Rozwiąż równania:
a) 4(x−3)2 − 5(x+1)2 =x(x−3)
b)(x+√5)3 = (1−x) (1+x+x2) + 3√5x2 +2x3
6 wrz 11:41
tim: a. Jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego gdy znamy jego bok?
b. Rozpisz podane wyrażenia wzorami skróconego mnożenia oraz wymnóż nawiasy i je tu zapisz,
sprawdzimy i zrobimy dalej...
6 wrz 11:43
Kubuś: a.P=a2√34
b. 4(x2 − 6x +9) − 5(x2 +2x +1) = −x2 +3x
4x2 − 24x +36 − 5x2 − 10x −5 = − x2 +3x
6 wrz 11:58
tim: a. Zatem:
a
2√3 = 400cm
2
...
Wyznacz a, a następnie z wzoru na wysokość ob licz ją.
b. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś: x(x − 3) = −x
2 + 3x, oprócz tego przykład a) dobrze rozpisany.
Popraw go i rozpisz przykład b).
6 wrz 12:02
Kubuś: Zgubiłem "−" w temacie zadania, powinno być 4(x−3)2 − 5(x+1)2 =−x(x−3)
6 wrz 12:27
tim: Ok, to teraz ok
6 wrz 12:29
Kubuś: (x +
√5)
3 = (1−x)(1+x+x
2) +3
√5 x
2 +2x
3
x
3+ 3x
2√5 + 3x(
√52 + (
√5)
2 = 1+x+x
2−x−x
2−x
3+3
√5x
2 + 2x
3
Tak

6 wrz 12:36
Kubuś: w przykładzie a wyszło mi, że x=− 3137
6 wrz 12:39
tim: Małe błędy.
(x + √5)3 = x3 + 3√5x2 + 15x + [[(√5)3
Druga strona równanie dobrze.
Następny krok.
Pousuwaj w przykładzie a oraz b stronami to samo, oraz uporządkuj resztę (na jedną stronę
liczby, na drugą niewiadome).
6 wrz 12:40
tim: a. Dobry wynik, jednakże nie wiem czy z minusem na pewno...
6 wrz 12:42
Kubuś: w b) mi wyszło x= −√5 + 13
6 wrz 12:57
tim: Wyszło mi:
15x = 1 − 5
√5
6 wrz 13:01
Kubuś: Ok, wielkie dzięki
6 wrz 13:04
tim: Kubuś, ale sprawdź u siebie, ja także mogę się mylić.
6 wrz 13:04
Kubuś: sprawdziłem i też tak mam

Aha, jeśli chodzi o ten trójkąt, to mi wyszła wysokość
√400√3 *
√3 /2
6 wrz 13:27
Kubuś: Nie wiem czy to jest dobrze, a jeśli tak to czy mogę jeszcze coś z tym zrobić
6 wrz 13:28