ROWNANIEEE
MADZIAK: hej !
| | x + 3 | |
Liczba rozwiązan równania |
| |
| | ( 5 −x ) ( x+2 ) | |
prosze napiszcie mi o co tu chodzi

wynik ma byc 1 ale kompletnie nie wiem whyy
30 mar 13:56
Kaja: a jakiego równania? jaka jest druga strona?
30 mar 13:57
bezendu: | x+3 | |
| =0 teraz to jest równanie |
| (5−x)(x+2) | |
D
f=R\{−2,5}
x+3=0
x=−3
30 mar 13:57
MADZIAK: jaj kompletnie zapomniała o dziedzinie! thanks a lot!
30 mar 13:58
MADZIAK: czyli dziedzinę traktuje jako jedno rozwiązanie tak?
30 mar 13:59
bezendu: nie rozwiązaniem równania jest x=−3 a dziedzinę wyznaczam żeby sprawdzić czy rozwiązanie
znajduję się w dziedzinie, np
D
f=R\{−5,−2}
x
2−25=0
x
2=25
x=5 lub x=−5
i teraz −5 odpada bo nie należy do D, czyli rozwiązaniem jest tylko x=5
30 mar 14:04