trygonometria
Magdalena: hej rozwiązuje kiełbasę trygonometrię i napotkałam na dwa zadania. Nie mam pojęcia jak się za
nie zabrać proszę o pomoc.
471.Wyznacz zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=√logcos2πx
472. Funkcja f określona na zbiorze <−2π:2π> dana jest wzorem f(x)=cos√|cos|−1. Naszkicuj
wykres tej funkcji.
30 mar 13:06
ICSP: a dziedzinę ustaliłaś
30 mar 13:08
Magdalena: Ja próbowałam sprowadzić to do prostszej postaci tylko
30 mar 13:09
Magdalena: z dziedziną to nie może być mniejsze równe zero w 1? ale jak to w ogóle się robi?
30 mar 13:11
ICSP: Musisz wypisać wszystkie założenia najpierw
Zacznij od drugiego przykładu. Ustalenie dziedziny tam jest troszkę prostsze
30 mar 13:14
Magdalena: ale po co mi w drugim dziedzina do narysowania wykresu?
30 mar 13:15
ICSP: Ponieważ nie możesz narysować wykresu w punktach w którym funkcja nie ma określonej dziedziny.
30 mar 13:16
Magdalena: w tym drugim doszłam do momentu keidy cos12−cosxx
30 mar 13:17
Kaja: 471. zał. logcos2πx≥0 i cos2πx>0
logcos2πx≥log1
cos2πx≥1
oczywiście zbiór wartości funkcji cosinus to <−1,1>
zatem cos2πx=1
f(x)=√log1=0
ZW={0}
30 mar 13:18
Magdalena: nie wiem czy dobrze coś tam kombinowałam
30 mar 13:18
ICSP: Ja wychodzę teraz do sklepu więc wrócę za 30 min, albo i mniej

Idź za moja radą i postaraj się ustalić dziedzinę w drugim przykładzie
30 mar 13:18
Magdalena: dzięki Kaja i ICSP
Kaju czy mogła byś mi wytłumaczyć co jak i dlaczego?
30 mar 13:20
Magdalena: Kaju już wiem
30 mar 13:23
Kaja: 472. zał. |cosx|−1≥0
|cosx|≥1
cosx≥1 lub cosx≤−1
Ponieważ cosx∊<−1,1>, więc stąd i z założeń mamy, że cosx=1 lub cosx=−1. Zatem
f(x)=1√1−1=10=1 lub f(x)=(−1)√1−1=1
cosx=1 cosx=−1 x∊<−2π,2π>
x∊{−2π,−π,0,π,2π}
w układzie współrzędnych zaznacz punkty (−2π,1),(−π,1),(0,1).(π,1),(2π,1)
30 mar 13:27
Kaja: prześledź sobie jeszcze to drugie rozwiązanie i jeśli czegoś nie wiesz to pytaj
30 mar 13:29
Magdalena: ok

pierwsze już wiem fajnie teraz nad ty 2 pomyślę i jakby co to zapytam
30 mar 13:32
Magdalena: a skąd wiemy że jak cosx∊<−1,1> to wtedy cosx=1 lub cosx=−1
30 mar 13:35
Dominik: wyobraz sobie takie zadanko: masz zbiory A = (−∞, −1>∪<1, ∞) oraz B = <−1, 1>. wyznaczyc A∩B.
30 mar 13:40
Prometix: bo cosx ≥ 1 suma cosx≤−1
jezeli cosx ∊<−1;1> to narysuj sobie oś i zobaczysz dlaczego 1 i −1 ( zresztą to wodac cos ma
byc wiekszy badz rowny 1 suma mniejszy badz rowny −1 a wiemy ze nie moze bbyc mniejszy od −01
i wiekszy od 1 czyli tylko 1 i −1 sie zgadza )
30 mar 13:42
Magdalena: czyli A∩B = −1 i 1 a tu jak to rozpoznać?
30 mar 13:43
Prometix: w tym przypadku jest AUB SUMA a nie iloczyn ... w przypadku oczywiscie tego cosinusa
30 mar 13:45
Magdalena: Dzięki

już wiem
pa
30 mar 13:47
Dominik: @Prometix, wprowadzasz w blad. A∪B = ℛ, nas interesuje A∩B, ktore Magdalena prawidlowo podala i
wydaje mi sie, ze teraz rozumie.
poniewaz zbiorem A jest dziedzina funkcji, a B to zbior wartosci funkcji kosinus.
30 mar 13:49
Magdalena: Tak właśnie Dominik
30 mar 13:51
Magdalena: mam pytanie jeszcze czy w zad w odp :w układzie współrzędnych zaznacz punkty
(−2π,1),(−π,1),(0,1).(π,1),(2π,1)
nie powinno być bez tych punktów (−π,1) (π,1)

?
30 mar 14:25
30 mar 14:32
Kaja: dla π i −π funkcja f przyjmuje wartość 1, więc czemu by tych punktów miało nie być? sprawdź
może jaka jest odpowiedź w książce.
30 mar 14:33
Magdalena: nie ma tutaj właśnie odp

a bo ja zwykłą funkcje narysowałam pomyliłam się już wiem

Kaju a mam jeszcze takie zad nie wychodzi mi trzeba obliczyć dziedzinę i zbiór wartości
f(x)=
1−sin4x−cos4x1−cos2x−sin6x
30 mar 14:46
Magdalena: dół: 1 − cos2−sin6x
30 mar 14:47
Magdalena: dziedzina : dochodze do tego momentu sin2x(1−sin4x) czyli sinx≠0 sinx≠1 sinx≠−1 ale nie ma w
odp jest tylko że dziedzina x≠1/2kπ
30 mar 14:51
Magdalena: x≠1/2 * kπ
30 mar 14:53
Kaja: zał. 1−cos2x−sin6x≠0
sin2x+cos2x−cos2x−sin6x≠0
sin2x−sin6x≠0
sin2x(1−sin4)x≠0
sin2x≠0 i sin4x≠0
sinx≠0 i sinx≠1 i sinx≠−1
x≠kπ i x≠π2+2kπ i x≠−π2+2kπ , gdzie k∊C
D=R\{kπ2:k∊C}
30 mar 14:54
Magdalena: to skąd się bierze kπ2?
30 mar 15:00
Kaja: i dalszy ciąg
| | sin2x+cos2x−sin4x−cos4x | |
f(x)= |
| = |
| | sin2x+cos2x−cos2x−sin6x | |
| sin2x(1−sin2x)+cos2x(1−cos2x) | |
| = |
| sin2x−sin6x | |
| sin2x*cos2x+cos2x*sin2x | | 2sin2x*cos2x | |
| = |
| = |
| sin2x(1−sin4x | | sin2x(1−sin2x)(1+sin2x) | |
| | 2cos2x | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | cos2x(1+sin2x) | | 1+sin2x | |
0≤sin
2x≤1 /+1
1≤1+sin
2x≤2
ZW=<1,2>
30 mar 15:01
Magdalena: Kaju skąd tam jest kπ na 2?
30 mar 15:01
Magdalena: w dziedzinie?
30 mar 15:02
Kaja: ogólnie x≠kπ i x≠π2+2kπ i x≠−π2+2kπ możemy zapisać jako x≠kπ2. ale jak wolisz
to możesz zapisać R\{kπ,π2+2kπ,−π2+2kπ} gdzie k∊C
30 mar 15:04
Magdalena: ok czyli dobrze rozwiązałam tylko to mnie w błąd wprowadziło

dziękuję
30 mar 15:05
30 mar 15:28
Magdalena: albo co mi trzeba żeby wyznaczyć ten zbiór jak ma do tego podejść ?
30 mar 15:30
Magdalena:
30 mar 15:39
Magdalena:
30 mar 20:02