Zadanie
Adrian: Dla jakich wartości parametru m zbiorem funkcji jest zbiór zw?
F(x) = x(x+m), zw = <−1,∞)
30 mar 12:39
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = x(x+m) = x2 + xm = x2 + xm + |
| m2 − |
| m2 = (x + |
| m)2 − |
| m2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
zbiór wartości f(x) = y ∊ < − |
| m2 ; + ∞) podstawiajac odpowiednio mam : |
| | 4 | |
m
2 = 4
m = ± 2
30 mar 12:41
Adrian: mogę wiedzieć czemu akurat 1/4m2 skąd się to bierze ?
30 mar 12:47
ICSP: chciałem sobie dopełnić do wzoru skróconego mnożenia. Wybrałem taką drogę rozwiązania bo moim
zdaniem jest najszybsza. Ogólnie przez pierwsze dwie linijki chodziło mi o to aby znaleźć q
tej funkcji i potem sobie po prostu porównać. Jak pewnie wiesz q możesz również znalexc
podstawiając do wzoru :
albo policz
30 mar 12:50
Adrian: co jeżeli mam taki przykład?
f(x)= mx(x+1), zw=(0,∞)
30 mar 13:53
Dominik: analogicznie
30 mar 13:54
Adrian: chyba jeszcze nie łapie
30 mar 13:56
ICSP: ten już ciekawszy

Najpierw do postaci ogólnej :
f(x) = mx
2 + mx, teraz zauważam że aby w ogóle zbiór wartości był w postaci : <q ; +
∞) musi
zachodzi a > 0
Zatem pierwsze założenie : a > 0 ⇒ m > 0
Kiedy mamy już to założenie przechodzimy do liczenia q :
| | −Δ | | −m2 | | 1 | |
q = |
| = |
| = − |
| m |
| | 4a | | 4m | | 4 | |
| | 1 | |
q = 0 ⇒ − |
| m = 0 ⇒ m = 0 sprzeczne z warunkiem m > 0 |
| | 4 | |
,ale chwila. Przecież wiemy że funkcję kwadratową można stosować tylko gdy a ≠ 0. Co będzie gdy
a = 0
otóż
f(x) = 0 − zbiór wartości = 0 i to się nie zawiera w przedziale (0 ; +
∞)
Wniosek : Nie istnieje taki parametr m dla którego spełnione są warunki zadania
30 mar 13:58
Adrian: a coś takiego? Kurde to dosc trudne jest

f(x) =m(x−m)
2, zw= (−
∞;0>
30 mar 14:13
ICSP: to jest proste

f(x) = m(x−m)
2 + 0 − masz już postać kanoniczną
q = 0 wystarczy zatem sprawdzić kiedy a < 0 ponieważ wtedy zbiór wartości przyjmie postać (−
∞ ;
q>
zatem a < 0 ⇒ m < 0 (q = 0 )
tak wiec taki zbiór wartości będzie przyjmowany dla każdego m < 0 , czy dla m = 0 również

f(x) = 0 * (x−0)
2 = 0 ∊ (−
∞; 0 >
tak więc ostateczna odp
m ∊ (−
∞ ; 0> ( z tym 0 pewien do końca nie jestem, ale według mnie powinno być również w odp)
30 mar 14:17