matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Krawędź podstawy ostrosłupa....
dziku:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Pole powierzchni bocznej
√
15
a
2
tego ostrosłupa wynosi
. Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
3
podstawy.
30 mar 12:33
Patryk:
1
a
2
√
15
3*
*a*
h
*=
2
3
a
√
3
2
x
=
*
2
3
h
2
+|la|
2
+|ab|
2
x
cosα=
|ab|
30 mar 13:21