wzory vieta
Michał: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania x2 + 2x + m – 1 = 0 spełniają
warunek |x1| + |x2| ≤ 3 ?
30 mar 11:48
Michał: Nie wiem czy dobrze to robie , ale doprowadziłem to do postaci (x1+x2)2 − 2x1x2 + 2Ix1x2I .
I co dalej? wartość bezwzględną na przypadki rozbić?
30 mar 11:59
Michał: (x1+x2)2 − 2x1x2 + 2Ix1x2I ≤ 3
30 mar 12:01
zombi: obie strony nierówności >0 więc podnoś do kwadratu luźno
30 mar 12:05
Michał: ok a co z ta wartością bezwzględną zrobić przy 2Ix1x2I .
30 mar 12:12
Milan: x2 + 2x + m – 1 = 0
Δ=4−4*(m−1)=4−4m+4=8−4m
Δ>0⇔8−4m>0⇔m<2
x1+x2=−2
x1*x2=m−1
(x1+x2)2 − 2x1*x2 + 2Ix1*x2I ≤9
(−2)2−2(m−1)+2|m−1|≤9
−2(m−1)+2|m−1|≤5 i m<2
|m−1|=m−1 dla m≥1 i m<2
rozważamy przedział:
1) m<1
−2(m−1)+2(−m+1)≤5
dokończ
2) m∊<1,2)
−2(m−1)+2(m−1)≤5
dokończ
30 mar 15:05
Michał: Dzięki Milan
30 mar 15:28
Mila:
30 mar 15:54