trygonometria
wojtek: Wiedząc, że α jest kątem ostrym i cosα=√√2−1 (tylko dwójka jest pod podwójnym
pierwiastkiem) oblicz sinα i tgα
Wiem, że trzeba jedynką trygonometryczną, ale te pierwiastki mi mieszają i nie ogarniam.
Proszę o pomoc.
30 mar 11:08
wojtek: 1 = sin
2α + cos
2α = sin
2α + (
√√2−1)
2 = sin
2α +
√2−1
2 −
√2 = sin
2α
sinα =
√2−√2
Dobrze? Taka odpowiedź widnieje w książce, więc chyba dobrze co?
30 mar 11:36
wojtek: Obliczy mi ktoś tgα?
30 mar 11:56
ICSP: 2 −
√2 =
√2(
√2 −1)
zatem :
| | √2(√2−1) | |
tgα = |
| (ten cały ułamek jest pod pierwiastkiem) = √ √2 = 4√2 |
| | √2 −1 | |
30 mar 12:12