trudne
Robeet: x3−2x2+6x−12=0
Jak to rozwiazac?
30 mar 10:36
Ajtek:
x2(x−2)+6(x−2)=0
30 mar 10:37
Ajtek:
I teraz x−2 przed nawias.
30 mar 10:38
Robeet: I jak dalej?
30 mar 10:40
bezendu: chyba się
Ajtek nie obrazisz

x
3−2x
2+6x−12=0
x
2(x−2)+6(x−2)=0
(x−2)(x
2+6)=0
x=2
30 mar 10:44
Ajtek:
bezendu świąteczna atmosfera, to się nie obrażę. Idę po choinkę do lasu

.
30 mar 10:46
bezendu: to weź od razu i jedną dla mnie
30 mar 10:47
Robeet: A delta,x1 i x2?
30 mar 10:53
bezendu: jaka Δ

z tego nie będziesz miał pierwiastka x
2+6=0
x
2=−6 sprzeczne a jak chcesz to policz Δ wyjdzie to samo
−4*1*6=−24
Δ<0 brak pierwiastków
30 mar 10:56
Robeet: Dzięki i Wesolych Swiat!
30 mar 10:58
bezendu: Dziękuje i ja Tobie również życzę Wesołych Świąt
30 mar 11:00