pomocy
Wojtek: kat alfa jest ostry i sin alfa =5/8.Oblicz tg2 alfa − 1.
30 mar 09:30
krystek:

Wylicz x
30 mar 09:33
Wojtek: A możecie to bardziej rozpisać? Bo jedtem tak zielony.Nwm co podstawić pod x.
30 mar 09:49
krystek: A znasz tw Pitagorasa?
30 mar 09:59
Wika: Wojtku,
x możesz policzyć z pitagorasa
x
2+5
2=8
2
Potem już tylko wylicz tgalfa i gotowe
30 mar 10:00
Wojtek: x2+52=82
x2=39? 39+25=64
Oj niewiem.Rozwiazcie mi.
30 mar 10:10
krystek: x=√39 lub x=−√39 odpada ponieważ x>0
tgα=...
30 mar 10:12
Wojtek: tg alfa =5/pierwiastek z 39
i co dalej?
30 mar 10:32
Wika: mamy x=√39
za wzoru na tgalfa liczymy:
tgalfa=5√39
Wstawiamy do równania i otrzymujemy:
(5√39)2−1=2539−1=−1439
30 mar 10:33
Wojtek: Wielkie dzięki!
30 mar 10:38
Wika: Nie ma sprawy
30 mar 10:49