Jeśli ktoś miałby czas :P
Fan: Dane są cztery różne liczby rzeczywiste a, b, c, d. Wiadomo, że a i b są pierwiastkiem
równania:
x2−3cx−8d=0, zaś c i d równania: x2−3ax−8b=0. Wyznacz sumę: a+b+c+d.
30 mar 09:17
krystek: | −8d | |
| =a*b analogicznie wdrugim (wzory Viete'a |
| 1 | |
30 mar 09:44
Fan: No okey, to już miałem, otrzyamłem układ równań
a+b=3c
c+d=3a
ab=−8d
cd=−8b
Jak go rozwiązać, bo próbowałem i mi wychodzą kosmiczne liczby
30 mar 10:18
Fan: Nikt mi nie pomoże?
30 mar 11:48
Wika: Uno momento. Właśnie rozwiązuję
30 mar 12:27
Wika: Kurcze mam układ równań
9c2−19c+48a=0
9a2−19a+48c=0
tylko jeszcze nie wiem co dalej
30 mar 13:07
Licealista_Theosh:
9c2−19c+48a=9a2−19a+48c
Δ=...
x1=...
x2=...
30 mar 13:16
Wika: Spróbuję jeszcze inaczej
Z pierwszych dwóch równań wyznaczam d i b
b=3c−a
d=3a−c
wstawiam do dwóch ostatnich
a(3c−a)=−8(3a−c)
c(3a−c)−−8(3c−a)
Z ostatniego równania wyznaczam 3a−c i wstawiam do przedostatniego
skracam 3c−a i zostaje mi
a=
64c
Ojej i znowu stanęłam.
30 mar 13:32
Wika: Za a podstawiłam 64/c i wyszło mi
c3−24c2−192c+512=0
ale niestety nie da sie tego połączyć w grupy, dlatego trzeba szukać pierwiastka
30 mar 14:01
Mila: W(−8)=0
c=−8
30 mar 21:53
pigor: ..., Dane są cztery różne liczby rzeczywiste a,b,c,d. Wiadomo, że a i b są pierwiastkiem
równania: x
2−3cx−8d=0, zaś c i d równania: x
2−3ax−8b=0. Wyznacz sumę: a+b+c+d.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to ja widzę to tak:
a
2−3ca−8d=0 i b
2−3cb−8d=0 i c
2−3ac−8b=0 i d
2−3ad−8b=0 , więc odejmując stronami
równania 1−2 i równania 3−4 otrzymuję a
2−b
2−3c(a+b)=0 i c
2−d
2−3a(c+d)=0 ⇔
⇔ (a+b)(a−b−3c)=0 i (c+d)(c−d−3a=0 ⇔ (a+b=0 lub a−b=3c) i (c+d=0 lub c−d=3a) ⇔
⇔ (a+b=0 i c+d=0) lub (a+b=0 i c−d=3a) lub (a−b=3c i c+d=0) lub (a−b=3c i c−d=3a) ⇔
⇔
a+b+c+d=0 . ...
30 mar 22:55
Mila: Mnie wyszło 96.
30 mar 23:52
jikA:
Mi wchodzą odpowiedzi 0 ; −48 ; 96.
31 mar 00:01
jikA:
A nie doczytałem że są różne tak więc 96 wychodzi.
31 mar 00:02
pigor: ... tak też myślałem, że coś więcej niż zero, bo to byłoby za pięknie (czyt. za mało), ale
nie chciało mi się wracać do układu ....
31 mar 00:07
pigor: ..., zwłaszcza., że szukaliśmy 4 różne liczby R . ... :
31 mar 00:08
Mila: Ładnie to 0 znalazłeś, 96 znalazłam ze żmudnymi obliczeniami, a chciałam znaleźć
calą sumę a+b+c+d, bez poszczególnych składników.
Dobranoc, Wesołych świąt.
31 mar 00:14
jikA:
Dobranoc

. Wesołych Świąt.
31 mar 00:18
pigor: ..., intryguje mnie to co dalej w poście z godziny 22:55 , a więc
..., no to może widzę to dalej tak:
a
2−3ca−8d=0 i b
2−3cb−8d=0 i c
2−3ac−8b=0 i d
2−3ad−8b=0 , więc odejmując stronami
równania 1−2 i równania 3−4 otrzymuję a
2−b
2−3c(a+b)=0 i c
2−d
2−3a(c+d)=0 ⇔
⇔ (a+b)(a−b−3c)=0 i (c+d)(c−d−3a)=0 ⇔ (a+b=0 lub a−b=3c) i (c+d=0 lub c−d=3a) ⇔
⇔ (*)
[(a+b=0 i c+d=0) lub (a+b=0 i c−d=3a) lub (a−b=3c i c+d=0) lub (a−b=3c i c−d=3a)] ⇔
⇔
a+b+c+d=0 − "odpada" . ...

, no to analogicznie dodając stronami
równania 1−4 i 2−3 otrzymuję
[a2−d2−3a(c+d)−8(b+d)=0 i b2−c2−3c(a+b)−8(b+d)=0], to
stąd i z (*) :
1) [ a+b=0 i c+d=0 i a
2−d
2−8(b+d)=0 i b
2−c
2−8(b+d)=0 ] lub
2) [ a+b=0 i c−d=3a i a
2−d
2−3a(c+d)−8(b+d)=0 i b
2−c
2−8(b+d)=0 ] lub
3) [ a−b=3c i c+d=0 i a
2−d
2−8(b+d)=0 i b
2−c
2−3c(a+b)−8(b+d)=0 ] lub
4) [ a−b=3c i c−d=3a i a
2−d
2−3a(c+d)−8(b+d)=0 i b
2−c
2−3c(a+b)−8(b+d)=0 ]
i w ten sposób mamy 4 układy 4−ech równań z których 2 pierwsze są liniowe
dlatego dalej umiejętnie

/± stronami możemy − jak sądzę − dojść do rozwiązania
(a,b,c,d), ale ja ... dalej dam sobie spokój . ...
1 kwi 12:39