Znajdź równanie prostej k stycznej do okręgu
Tina:

Okrąg przedstawiony na rysunku jest styczny do osi OX w punkcie (2,0), a prosta k przechodzi
przez punkt A= (−6,0) i jest styczna do okręgu w punkcie B.
b) Znajdź równanie stycznej k wiedząc dodatkowo, że punkt A znajduje sie w odległości 6
√2 od
środka okręgu
Z podpunktu obliczyłam, że AS=8
Wiem również, że y=ax+6a
czyli ax−y+6a=0
Skorzystałbym ze wzoru na odległość prostej od punktu, jednak nie wiem jak wyznaczyć
współrzędne punktu S...
Proszę o pomoc
30 mar 00:56
Tina: Zapomniałam dodać, że obliczyłam jeszcze promień, który wynosi 2√2 i wydaje mi się, że
pierwsza współrzedną S wynosi 2, ale nie jestem pewna, a jak wyznaczyć drugą nie mam pojęcia.
30 mar 00:58
Eta:
S(2, 2√2)
30 mar 01:09
Tina: Tak też myślałam i tak właśnie liczylam, jednak wynik wychodzi mi błędny.... Mogę prosić kogoś
o policzenie tego?
30 mar 01:55
Tina: Ok, już mam... Jednak za.późno na robienie zadań
30 mar 02:06