prawdopodobieństwo
mania: Mam problem z takim zadaniem :
Z talii losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) pięciu kierów
b) trzech króli
c) co najwyżej trzech kierów
d) co najmniej jednego asa
e) asa pik i króla kier
Nie siedzę w temacie prawdopodobieństw więc średnio pamiętam jak to się robi. Ale np. w
przykładzie a, skoro mamy wszystkich kierów 13 to prawdobodobieństwo będzie wynosiło 5/13?
A co z b?
30 mar 00:56
Basia: nie; losujesz 5 kart z 52
| | | |
a 5 kierów możesz wylosować na | sposobów |
| | |
30 mar 01:01
mania: I to jest już gotowy wynik czy to się dalej oblicza? przepraszam za głupie pytania, ale
naprawde takie zadania robiłam wieki temu
30 mar 01:06
mania: Ok, juz wiem ze się liczy.
30 mar 01:11
Basia: oblicza się oczywiście (w granicach rozsądku)
| | 13! | | 5!*47! | |
P(A) = |
| * |
| = |
| | 5!*8! | | 52! | |
| 13! | | 47! | | 9*10*11*12*13 | |
| * |
| = |
| |
| 8! | | 52! | | 48*49*50*51*52 | |
można teraz poskracać co się da np. 10 i 50, 12 i 48, 13 i 52
zostanie
| 9*11 | | 3*11 | |
| = |
| |
| 4*49*5*51*4 | | 4*49*5*17*4 | |
niewiele to jak widać dało, ale na kalkulatorze da się już chyba mianownik policzyć
30 mar 01:12
mania: Mógłby mi ktos rozwiązać to zadanie do końca? Byłabym wdzięczna
30 mar 01:50
Basia:
(b) 3 króle z 4 i 2 karty z pozostałych 48
(c) co najwyżej 3 kiery ⇔ 1 kier lub 2 kiery lub 3 kiery
i są to zdarzenia rozłączne
(d)
D − co najmniej jeden as
D' − ani jeden ad
P(D) = 1−P(D')
(e)
30 mar 02:39