oblicz sin
Konrad: Oblicz wartość sin x
3sin2 (x) + cos(x) − 3 = 0
// przekształcam to z jedynką ale wychodzi mi sin (x) = √1−cos/3 nie wiem jak to uprościć
29 mar 23:18
Godzio:
sin
2x = 1 − cos
2x
Otrzymujesz w ten sposób równanie kwadratowe, wylicz z niego cosx i sinx będzie już łatwo
29 mar 23:18
Konrad: wyszło mi że cos = 0 lub 1/3 czyli sin jest równy 1 lub (nie wiem ile wyjdzie dla 1/3) a w
odpowiedzi mam że (2√2)/3
29 mar 23:34
zombi: Skoro cosx=
13
to z jedyneczki
sin
2x+
19=1
sin
2x=
89
29 mar 23:36
Konrad: faktycznie
29 mar 23:38
Godzio:
3 − 3cos
2x + cosx − 3 = 0
−cosx(3cosx − 1) = 0
| | 1 | | 2√2 | |
cosx = 0 lub cosx = |
| ⇒ sinx = ± 1 lub sinx = ± √1 − 1/9 = ± √8/9 = ± |
| |
| | 3 | | 3 | |
Podaj całe polecenie. Bo z odpowiedzi wynika, że coś powinniśmy wykluczyć
29 mar 23:38
Konrad: Oblicz sin x , jeśli wiadomo że x jest kątem ostrym
29 mar 23:39
Ajtek:
Stawiam, że kąt x jest ostry
29 mar 23:40
Konrad: no to wiadomo że dla 0 nie jest
29 mar 23:40
Godzio:
Czyli x ∊ (0
o,90
o) (przedziały otwarte), czyli pozostaje dokładnie jedna odpowiedź sinx =
29 mar 23:40