Analityczna
karbat: Punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC, zaś punkt S=(3,−1) jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
29 mar 23:11
Basia:
r = 12|CS|
R = |CS|
wylicz ten promień i napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie
(środek S, promień R)
wyznacz punkt D, który jest środkiem AB z równania
CS→ = 2*SD→
napisz równanie prostej prostopadłej do CS→ i przechodzącej przez D
to będzie pr.AB
punkty wspólne pr.AB i okręgu opisanego to punkty A i B
są oczywiście też inne sposoby
29 mar 23:56
karbat: Właśnie tym sposobem też w końcu zrobiłem,ale bardzo dziękuje za podpowiedź
30 mar 01:37