Prawdopodobieństwo
Krystian: W urnie są trzy kule o numerze 1, dwie o numerze 2 i jedna z numerem 3. Z urny losujemy kolejno
dwie kule ze zwracaniem. Określamy zmienną losową X jako największy z wylosowanych numerów
napisanych na kulach.
EX = 37/18
Jakie jest D2 X ?
29 mar 22:57
Krystian: Ma być 177/324 czy 179/324? Nie wiem czy dobrze policzyłem.
29 mar 22:59
Basia:
|Ω| = 6*5 = 30
| | 3*3 | | 9 | |
x1 = 1 p1 = |
| = |
| |
| | 30 | | 30 | |
pary postaci (1,1)
| | 3*2+2*3+2*2 | | 14 | |
x2 = 2 p2 = |
| = |
| |
| | 30 | | 30 | |
pary postaci (1,2) (2,1) (2,2)
| | 3*1+1*3+2*1+1*2+1*1 | | 11 | |
x3 = 3 p3 = |
| = |
| |
| | 30 | | 30 | |
pary postaci (1,3) (3,1) (2,3) (3,2) (3,3)
EX = 1*
930 + 2*
1430 + 3*
1130 =
D
2X = EX
2 − (EX)
2 =
1*
930+4*
1430+9*
1130 −
499 =
| 164 | | 49 | | 3*164−49*10 | | 492−490 | | 2 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 30 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | | 45 | |
30 mar 03:00
Krystian: Mógłby ktoś to sprwadzić? Wydaje mi się, że tam jest błąd. Odpowiedź jest niepoprawna, powinna
wyjść jedna z tych dwóch, które napisałem.
30 mar 12:50