matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Kamila:
Korzystając ze wzoru cos2α = 1 − 2sin
2
α, oblicz sin15°.
29 mar 22:40
Ajtek:
α=15, 2α=30 cos2α=cos30
o
Dalej dasz radę
.
29 mar 22:42
Prometix:
cos2*15=cos30 zatem (cos30−1)/−2=sin
2
15
29 mar 22:43