całka
Lukaszz: ∫ √k+x2 dx
29 mar 22:18
Godzio:
| | x | |
x = √ksht ⇒ t = arcsh( |
| ) |
| | √k | |
dx =
√kchtdt
| | k | |
... = √k∫√k + ksh2tchtdt = k∫√1 + sh2tchtdt = k∫ch2tdt = |
| * ∫(1 + ch(2t))dt = |
| | 2 | |
| | k | | 1 | | k | | x | | 1 | |
= |
| * (t + |
| sh(2t)) + C = |
| * (arcsh( |
| ) + |
| * 2sht * cht) + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | √k | | 2 | |
=
| | k | | x | | x | |
= |
| * (arcsh( |
| ) + |
| * √k + x2) + C |
| | 2 | | √k | | k | |
29 mar 22:54
Mila:
Godzio, Łukasz jest początkujący.
29 mar 22:56
Ajtek:
Widzę, że
Godzio ma dobry humor dzisiaj

.
Dobry wieczór
Mila, cześć
Godzio 
.
29 mar 22:57
Godzio:
Witam

Funkcje hiperboliczne mi podpasowały i często je stosuje

Tutaj zdaje się jakieś podstawienie
Eulera trzeba zastosować, ale w tej chwili nie pamiętam, które.
29 mar 22:59
Mila:
Witaj,Ajtek, jaką masz pogodę, u mnie padał obfity śnieg, potem było słońce, a teraz jest
mgła.
29 mar 22:59
Ajtek:
U mnie śnieg padał po południu, a teraz lekka plucha z tendencją do marznięcia. Zastanawiam się
czy nie ubrać choinki

.
29 mar 23:01
Mila:
Jeśli się zgłosi Łukasz, to podpowiem, nie chce mi się na darmo pisać.
29 mar 23:02
Lukaszz: zglaszam sie
29 mar 23:04
Lukaszz: znalazlem w internecie z podstawieniem √k+x2=−x+t, ale w mam to niby zrobic przez czesci
29 mar 23:05
Mila:
| | x2 | | k | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | √x2+k | | √x2+k | |
= J1+J2
Policzyć i podstawić na nowo. pierwsza przez części druga gotowa we wzorach.
LIcz, jestem jeszcze, jak Ci nie wyjdzie to napiszę.
29 mar 23:18
Mila: Dobranoc.
30 mar 00:04