Monotoniczność funkcji.
V.Abel: Witam, proszę o sprawdzenie/podpowiedź/wytknięcie błędów
1. Podaj wszystkie przykłady funkcji niemalejącej i nierosnącej jednocześnie.
ad.1 Wg mnie tylko stała.
29 mar 22:02
ciekawski: tak, to wszystko?
29 mar 22:25
Mila: No i skąd wytrzasnąłeś ten problemik? Rozwiązuj zadania maturalne.
29 mar 22:29
V.Abel: pytanie 2. dlaczego funkcja może przecinać asymptotę?
29 mar 22:48
ciekawski: moze to nie jest najlepszy przyklad i ktos mnie poprawi, ale zwroc uwage na asymptotę spirali
przy złotym podziale
29 mar 22:55
29 mar 23:08
Mila: No ta spirala to nie funkcja.
29 mar 23:20
ciekawski: asymptota nie dotyczy tylko funkcji
29 mar 23:22
Godzio:
Dlaczego ? A dlaczego nie ?
| | 2x2 − 5x + 2 | |
f(x) = |
| |
| | 3x2 − 10x + 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Asymptotą jest prosta y = |
| , ale f(0) = |
| . W definicji asymptoty nie ma nic o tym, |
| | 3 | | 3 | |
że nie może przecinać wykresu funkcji
29 mar 23:48
V.Abel: to dlaczego można ją przecinać ?
30 mar 00:23
V.Abel: nie jest powiedziane, ze nie może, ale skoro intuicyjnie to wartość do której dąży funkcja i
jej nie osiąga to nie za bardzo powinna ją przecinać
30 mar 00:24
Basia:

chodzi mniej więcej o takie funkcje
asymptota y=c "działa" w przedziałach (−
∞;a) i (b;+
∞)
"nie działa" w przedziale (a,b)
30 mar 00:35
V.Abel: a jak jest np taka funkcja f(x)= x+0.9x*sin9x to jak to wytłumaczyć?
30 mar 00:39
Basia:

tu będzie asymptota ukośna
przy x→+
∞
| f(x) | | 0,9x*sin9x | |
| = 1 + |
| → 1 |
| x | | x | |
f(x) − x = 0,9
x*sin(9x) → 0
y = x
f(kπ) = kπ+0,9
kπ*sin(9kπ) = kπ
dla każdego x=kπ (ale nie tylko) wykres funkcji przetnie asymptotę
te "brzuszki" są coraz niższe i "kręcą" się dokoła prostej y=x
są coraz bliżej i bliżej, ale nigdy się nie "wyprostują"
dlatego należy prostą y=x traktować jak asymptotę
30 mar 00:58
V.Abel: Basia − czyli jak zdefiniować asymptotę? Jest to funkcja liniowa lub prosta do której funkcja
"dąży", ale nie osiąga. Jak mamy do czynienia z asymptotą ukośną, to funkcja może ją przeciąć
w zależności czy jest prawo− czy lewostronna. To chyba dobrze was zrozumiałem?
Ale z tym ostatnim przykładem, to tak średnio. Jeżeli y=x jest asymptotą tej przecudnej
funkcji, to widzę, że "brzuszki" starają się "prostować", ale się całkowicie nie "wyprostują",
ok. Ale jak uzasadnić to, że dla tych kπ=x asymptotę się przecina? ? ? To w tym momencie już
nie jest asymptota, bo funkcja dążyła do wartości i ją osiągnęła? . .
30 mar 17:15
30 mar 19:26
V.Abel: czyli funkcja może "oscylacyjnie", jak pan doktor powiedział zbliżać się do asymptoty− ok
a czym są te punkty, które przecinają asymptotę, one są jakieś wyjątkowe?
30 mar 22:27
V.Abel: ? ? ?
30 mar 23:28