Równania i nierówn.
hahnne: Funkcja f(x) = 2√x2+2x+m
A. ma dziedzinę równą R, gdy m>1
B. osiąga wartość 1 dla m spielniającego równanie 2m=132
C. osiąga wartość największą równą √4m−1
D. dla m=1 osiąga wartość równą 2 tylko dla jednego argumentu.
Próbowałam zrobić i po ciężkich potach odpowiedziałam, że D (tak mi wyszło...), a tu się
okazuje, że to AB i C są poprawne, a D wlaśnie nie. DLACZEEEGO? :<
29 mar 21:07
Basia:
(A)
x
2+2x+m > 0 dla każdego x
Δ = 4 − 4m <0
4m>4
m > 1
czyli dla m>1 D = R
(B)
i masz
f(x) =
sprawdzamy czy to się może równać 1
U{2}{
√x2+2x−5 = 1
2 =
√x2+2x−5
x
2+2x−5 = 4
x
2+2x−9 = 0
Δ = 4+36 = 40
równanie ma rozwiązania czyli f tę wartość 1 przyjmuje
(C)
f osiąga wartość największą ⇔ funkcja g(x) = x
2+2x+m osiąga wartość najmniejszą
czyli f osiąga wartość największą dla x= −1
a to jest
| | 2 | | 2 | |
f(−1) = |
| = |
| = √4m−1 |
| | √1−2+m | | m−1 | |
(D)
dla m=1 masz
| | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| = U{2}{√(x+1)2 = |
| |
| | √x2+2x+1 | | |x+1| | |
2 = 2|x+1| ⇔ |x+1|=1 ⇔ x+1=1 lub x+1=−1 ⇔ x=0 lub x= −2
czyli są dwa takie argumenty
29 mar 21:26
dianka: f(−2)=1
g(x)=−x2+2x−4m+5
Wyznacz m
24 mar 18:10