Równania i nierówności
hahnne: Równanie ax2+x+a=0 parametrem a:
A. ma jeden pierwiastek, gdy (2a−1)2=2−4a
B. dla a ∊ (−12, 12) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
C. ma dwa różne pierwiastki dodatnie dla pewnego a>0
D. ma jeden pierwiastek tylko dla trzech różnych wartości parametru a.
Poprawne odpowiedzi to A i D. Rozumiem A − obliczyłam i jest ok.
Ale nie umiem wyjaśnić jak to jest z reszą podpunktów. Dlaczego B i C nie, a D tak?
29 mar 21:02
Basia:
(B)
policz Δ i zbadaj dla jakiego a Δ>0
nie dostaniesz przedziału (−0,5; 0,5)
(C)
Δ jak w (B) a oprócz tego x1+x2 >0 i x1*x2>0 (wzory Viete'a)
też nie dostaniesz przedziału (0;+∞)
(D)
zbadaj
1. kiedy równanie jest liniowe
2. kiedy jest kwadratowe i Δ=0
29 mar 21:31
Basia:
(B) i (C) jeszcze musi być a≠0
bo dla a=0 masz równanie liniowe x=0
29 mar 21:33