Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sin2x+mcosx=0
martyna: Proszę o pomoc!
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sin2x+mcosx=0 ma w przedziale
<0,π> trzy rozwiązania.
Prosze o dokładne wytłumaczeni co z czego się wzięło, bo w ogóle nie wiem od jakiej strony na
to spojrzec. Nie wiem kiedy będą 3 rozwiązania, jak to sobie narysowac, czy sinus, czy
cosinus..
29 mar 20:56
martyna: Podbijam..
29 mar 21:32
Basia:
sin2x = 2sinx*cosx
i stąd
2sinx*cosx + m*cosx = 0
cosx(2sinx + m) = 0
cosx = 0 ∨ 2sinx + m = 0
x = π2 lub
2sinx = −m
| | π | |
i to równanie ma mieć dwa rozwiązania różne od |
| |
| | 2 | |
a to jest możliwe ⇔
| | π | |
−1 i 1 odpadają bo sinx = 1 ⇔ x= |
| czyli byłoby tylko jedno rozwiązanie |
| | 2 | |
a wartości −1 sinus w przedziale <0;π> nie przyjmuje czyli też tylko jedno rozwiązanie
czyli
2 > m > −2
29 mar 21:43
Mila:

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sin2x+mcosx=0 ma w przedziale
<0,π> trzy rozwiązania.
sin2x+mcosx=0 ⇔
2sinx *cosx+m cosx=0
cosx *(2sinx +m)=0
| | π | |
cosx=0 i x∊ <0,π>⇔x= |
| masz jedno rozwiązanie, niezależnie od wartości m |
| | 2 | |
y=cos x
lub
| | −m | |
2sinx+m=0 ⇔2sinx=−m ⇔sinx= |
| |
| | 2 | |
y=sinx w przedziale <0,π> ma wartości y∊<0,1>
Chcemy mieć jeszcze 2 rozwiązania .
29 mar 21:46