ciag
lbj23: wyznacz ciag geometryczny w ktorym: a1+a2+a3+a4=13 i a2+a3+a4+a5=19,5
29 mar 20:55
Basia:
z (1)
a
2+a
3+a
4 = 13−a
1
podstawiasz do (2) za całą tę sumę i masz
13−a
1+a
5 = 19,5
a
5 − a
1 = 6,5
a
1*q
4 − a
1 = 6,5
a
1(q
4−1) = 6,5
a
1(q−1)(q
3+q
2+q+1) = 6,5
z (1)
a
1(1+q+q
2+q
3) = 13
z tego co wyżej
podstawiasz
teraz już dokończ
29 mar 21:01
lbj23: dzieki
29 mar 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
innymi słowy −−− a5 − a1 = 6,5 ⇔ a1(q4−1) = 6,5
a drugie równanie to jedno z tych podanych w zadaniu (tylko zamień wszystko na postać
a1*qn−1) i masz układ równań z dwoma niewiadomymi
29 mar 21:15